+ Meer informatie

Hart en alcohol (I)

1 minuut leestijd

Met het onderzoek van de Harvard Universiteit naar de beschermende werking van twee glazen alcohol per dag tegen hart- en vaatziekten is een einde gekomen aan de jarenlange controverse onder medici en andere deskundigen op het gebied van de volksgezondheid over de relatie tussen alcohol en volksziekte nummer één, zo meent de vooraanstaande Amerikaanse epidemioloog M. Stampfer, de leider van het grootscheepse onderzoek.

De epidemioloog was vorige week in Amsterdam in verband met het internationale congres van cardiologen dat in de hoofdstad werd gehouden.

In het verleden zijn meer dan eens studies verricht naar het verband tussen alcohol en hart- en vaatziekten, maar nimmer op zo grote schaal als nu is gebeurd. „Velen geloofden niet in de beschermende werking van alcoholconsumptie tegen hart- en vaatziekten. Met mijn studie hoop ik een eind te hebben gemaakt aan deze discussie", aldus Stampfer.

Bij de studie, waarmee in 1986 een aanvang werd gemaakt, waren 50.000 mensen betrokken die in de medische sector werkzaam zijn. Toen ze aan het onderzoek begonnen, waren deze mensen allen gezond. Stampfer ging vijf jaar lang hun eet- en drankgewoonten na en registreerde de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Tijdens het onderzoek ontstonden 350 gevallen van deze aandoening.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.