+ Meer informatie

„Opmars van 'Vlaams Blok niet schokkend"

1 minuut leestijd

ANTWERPEN - Het Vlaams Blok maakte gisteren een sprong van twee naar twaalf kamerzetels. Een verzesvoudiging en —zo lijkt het— een spectaculaire stembusuitslag. Minder spectaculair wordt de zetelwinst als we de grillige werking van het Belgische kiesstelsel erbij betrekken. Verder: wie de tendens van de afgelopen jaren beziet, is ook geneigd de stemwinst als minder wereldschokkend te bezien.

Het ingewikkelde en van drempels voorziene Belgische kiessysteem benadeelt sterk kleine partijen en zo ook het Blok vier jaar geleden. In 1987 had het Blok met 1,9 procent stemmen nog niet 1 procent van de zetels. De partij heeft dank zij haar groei sindsdien echter aanzienlijk minder last van deze drempels en dat verklaart in belangrijke mate de grote zetelwinst tot 5.7 procent.

Kijken we naar het aantal stemmen, dan maakt een vergelijking met eerdere winstpercentages de uitslag van nu ook minder spectaculair. De vorige parlementsverkiezingen dateren van 1987. Tussendoor waren er nog gemeenteraadsverkiezingen (1988) en de Europese verkiezingen (1989).

In 1987 heeft het Vlaams Blok de steun van 1,9 procent van de Belgische kiezers. Goed voor twee kamerzetels. In '88 behaalt men in Antwerpen opnieuw winst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.