+ Meer informatie

„Ligtaxi bedreiging voor het ambulancevervoer"

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - „De introductie van de ligtaxi, een kale ambulance met een zeer beperkt deskundige bemanning, bedreigt de financiële positie van het spoedambulancevervoer. Het park ambulances dat beschikbaar moet zijn voor het acute werk, kan in verband met paraatheidseisen niet worden ingekrompen. De komst van de ligtaxi zal het tarief van het spoedwerk nog verder verhogen".

Dat zei prof. E. W. Roscam Abbing, directeur van de GGD in Rotterdam, vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij doelde daarmee op het ligtaxifenomeen dat enkele weken geleden in Den Haag zijn intrede heeft gedaan. „Het uit organisaties halen van functies, die elders lucratief of ten minste verhoudingsgewijs goedkoop zijn te vervullen, bedreigt de gezondheidszorg op meer terreinen. Haalt men bij voorbeeld goed planbare diagnostiek en behandeling uit het ziekenhuis en brengt men deze naar nieuwe commerciële initiatieven, dan blijft een onrendabel ziekenhuis over met spoedgeneeskunde en meer langdurige zorg", aldus de Rotterdamse GGD-directeur.

Het ambulancevervoer voor spoedgevallen noemde Roscam Abbing steeds meer een zaak van de directe start van de behandeling en steeds minder van alleen vervoer. Wel constateerde hij dat de landelijke eisen en financiering daarop nog niet zijn afgestemd. Diensten die hun behandelingsmogelijkheden serieus nemen, worstelen met een financieel tekort. Om die reden uitte Roscam Abbing enige zorg over de voortzetting van het Rotterdamse project waarbij hartinfarctpatiënten nog ruim voor aankomst in het ziekenhuis door ambulanceverpleegkundigen een stolseloplossend middel krijgen toegediend. Op die wijze wordt momenteel ruim drie kwartier gewonnen, waarbij de behandeling van de patiënt eerder begint.

Ten slotte erkende hij dat alle milieu- en gezondheidsproblemen in Rotterdam verbleken bij die in de zusterstad Leningrad. Deze stad met 5 miljoen inwoners gaat gebukt onder een groot tekort aan medicijnen, diagnostica en apparatuur, terwijl daar toch hulpverleners gemiddeld goed zijn opgeleid. „Juist vanuit het besef de eigen problemen niet te verwaarlozen, is er ruimte om hulp te bieden. Daarom moet er naast de al gestarte geneesmiddeleninzamelingsactie nog veel meer gebeuren om Leningrad te helpen", aldus Roscam Abbing.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.