+ Meer informatie

Akkoord over taken GAK

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Er is overeenstemming over de taken die het Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK) na 1 januari volgend jaar mag uitvoeren. Minister Melkert en staatssecretaris Linschoten van sociale zaken hebben het concept-akkoord inmiddels aan het kabinet voorgelegd.

Financiƫn-topman Witteveen heeft dit desgevraagd bevestigd. Hij is voorzitter van de stuurgroep die zal vaststellen hoe de betrokken instanties de WW en de wao na 1 januari 1996 moeten uitvoeren. Daarbij is vooral aan de orde wat die uitvoeringsorganisaties (GAK, BVG, Detam, GUO en SFB) nog mogen.

Begin deze maand bleken zij nog onoverkomelijke problemen te hebben met een door Witteveen opgesteld concept-convenant. GAK-directeur De Jong vond dat de organisaties te weinig mogelijkheden kregen om naast de wettelijke verzekeringen ook arbodiensten en bovenwettelijke verzekeringen aan te bieden.

Volgens Witteveen zijn de partijen de afgelopen weken echter dichter tot elkaar gekomen. Hij is dan ook optimistisch dat het kabinet de nieuwe versie nog deze week goedkeurt.

Momenteel voeren het GAK en zijn zusterorganisaties namens de achttien bedrijfsverenigingen de werknemersverzekeringen (ww, wao en Ziektewet) uit. Na 1 januari 1996 mogen zij dat nog steeds, maar dan op contractuele basis. Op deze manier wil de politiek de directe invloed van de (door de sociale partners bestuurde) bedrijfsverenigingen op de uitvoering van de sociale zekerheid beperken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.