+ Meer informatie

Tuintips

2 minuten leestijd

Glashyacinthen
Vooral oudere lezers kennen glashyacinthen. De bollen stonden wekenlang op een donkere plek in de kast. ledere dag keek je even hoe ver de witte worteltjes zich alweer ontwikkeld hadden! Op een gegeven moment had de knop de bol verlaten, je voelde dan een soort halsje, tussen de bol en de dikkere knop. Als dat het geval was, kon het glas een plekje in het licht krijgen. Nu koopt men meestal geforceerde pothyacinthen. Ze zijn net zo duur als de glasbollen maar het resultaat is meestal wat beter. Heel wat glashyacinthen 'tornen namelijk nooit in bloei omdat er tóch wat misging! Wilt u het nog eens proberen, neem dan in ieder geval niet te grote bollen ("zware maten" noemt de kweker dat) omdat die, als ze bloeien, snel omvallen.

Lavendel
De geur van lavendel is bekend en ;elicf"d. Nu kunt u nog, voor het gure weer écht toeslaat, de uitgebloeide bloemen oog-sten. Maak er kleine bosjes van en hang ze op plekjes waar u van de geur kunt genieten. De heestertjes moet u nu nog niet snoeien. Dat gebeurt pas het volgend voorjaar.

Stekken
Sommige heesters zijn uitstekend te stekken. Een complete stekhandleiding past hier niet qua ruimte, maar een experiment kost niets. Neem stukken tak (de top en het eerste stuk daaronder, dus hoogstens twee stekken per tak) met een lengte van zo'n 20 cm en zet die buiten in de grond, waar eerst wat zand doorheen gemengd is. Een deel zal aanslaan. Als u écht het naadje van de (vermeerderings-) kous wilt weten, moet u het boek van Wim Oudshoorn "Zelf planten vermeerderen" aanschaffen. Het IS uitgegeven in de serie Groenboekerij van Zomer en Keuning te Wageningen. Ik heb/gebruik het al meer dan 20 jaar, dus ik weet niet of het nog nieuw te koop is.
Wie weet op een boekenbeurs?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.