+ Meer informatie

Omstreden tv-predikant lijdt verlies door ontucht

Omzet evangelisatiebedrijf loopt terug

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De omstreden Amerikaanse televisiepredikant ds. Jimmy Swaggart heeft de terugloop van zijn evangelisatiebedrijf te danken aan zijn weigering om zich te onderwerpen aan de kerkelijke tucht. Swaggart was in de jaren tachtig een van de populairste predikanten op de beeldbuis. Momenteel loopt er een rechtszaak tegen hem van ds. Marvin Gorman.

Ds. Gorvan heeft Swaggart voor de rechter gedaagd wegens smaad en laster. Hij eist van hem negentig miljoen dollar schadevergoeding. Daarbij heeft hij gedreigd de „pikante details" over het privé-leven van de gedaagde in openbaarheid te brengen. Eerder brachten de ontdekkingen van Gorvans privé-detective zijn rivaal Swaggert tot diens beroemde "schuldbelijdenis".

Swaggart beleed in deze schuldbelijdenis voor miljoenen kijkers dat hij zich te buiten was gegaan aan „persoonlijke zwakheden". Later beleed hij de kerkelijke leiding van het pinksterverband "The . Assemblies of God" dat hij een buitenechtelijke relatie had onderhouden. De kerk schreef hem een preekverbod voor van een jaar, en zei twee jaar lang op zijn leven te zullen toezien.

Shows

De omstreden predikant verwierp deze tucht en verliet het kerkverband omdat naar zijn zeggen de evangelisatie in gevaar kwam. In zijn hernieuwde presentatie aan de kijkers, verwees hij echter meermalen naar zijn oude kerkverband. Hij vroeg de Assemblies om hem te helpen op zijn evangelisatietochten. Waarnemers brengen dit beroep in verband met het feit dat velen van Swaggarts volgelingen trouwe leden van deze pinksterkerk zijn.

Door zijn weigering zich te onderwerpen aan de kerkelijke tucht zou Swaggert aanmerkelijke financiële verliezen hebben geleden. Dat komt door de teruggelopen verkoop van platen en door een aanmerkelijke daling van het aantal giften. Ook kan hij niet meer terugvallen op de vele predikanten en leden die hem destijds hielpen bij de organisatie van zijn campagnes.

Swaggert, die zijn boodschap verpakt in professionele shows, werd bekend door geëmotioneerde betogen en harde en controversiële uitspraken. Fel keerde hij zich in zijn optredens tegen homoseksualiteit, de rooms-katholieke hiërarchie en de „dwaalleer" van het calvinisme. Ook bepleitte hij de doodstraf voor verkrachters van kinderen. Hij kreeg daarvoor van zijn publiek een staande ovatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.