+ Meer informatie

Wedergeboorte

1 minuut leestijd

.Jezus antwoordde en zeide tot hem: Voorwaar, voorwaar zeg ik u: Tenzij dat iemand wederom geboren worde, hij kan het Koninkrijk Gods niet zien". Johannes 3:3

Wat nu de zaak zelf aangaat: de wedergeboorte is een genadig werk Gods, waardoor Hij de verdorven mens dadelijk verandert en overzet uit de staat der zonde in de staat der genade en des geestelijke levens, om voortaan Gode te leven.

Het is, zeggen wij, een dadelijke verandering in de mens. De rechtvaardigmaking maakt wel een verandering: waar hij schuldig, vervloekt en verdoemelijk was, daar stelt zij hem in zulk een staat, dat hij vrij gesproken en ontslagen is van de verdoemenis en recht heeft tot het eeuwige leven; maar zij maakt geen verandering en verbetering in de mens zelf.

Het is waar, dat hij die gerechtvaardigd ook vernieuwd en veranderd wordt, maar de genade der rechtvaardigmaking als zodanig doet dat niet; dat is het werk van de wedergeboorte. Daardoor wordt de mens in zijn persoon zelf veranderd, zijn geest, ziel en lichaam, I Thessalonicensen 5:23.

Daarom wordt het ook een verandering en vernieuwing genoemd, Romeinen 12:2 ā€˛wordt veranderd door de vernieuwing uws gemoeds".

Florentius Costerus (Uit: De geestelijke mens)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.