+ Meer informatie

Jpecialistenakkoord cp losse schroeven

Stafkorting onverbindend verklaard

2 minuten leestijd

ITRECHT - Het vijfpartijenakkoord over de specialisteninkomens stas op losse schroeven. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven hee: gisteren een bepaalde tariefkorting uit het akkoord onverbindend verlaard. Dat heeft de „dissidente" specialistenorganisatie VB3 bekend gemakt.

D Landelijke Specialisten Verenigin|(LSV) —waaruit de dissidenten zichiebben afgezonderd- heeft in januai van dit jaar ingestemd met het akkord tussen de LSV en de organisatie van verzekeraars en ziekenhuizenHét akkoord behelst onder meer een bevriezing van de kosten voor spealistische hulp tot en met 1992 en bt verkleinen van de inkomensvershillen tussen de diverse specialisten.

Qderdeel van het akkoord is een moclovereenkomst ziekenfonds-speciali en een korting van 10 procent op e tarieven voor specialisten die weijSen om op basis daarvan een conlact met het ziekenfonds aan te gaal Die 10 procent „strafkorting" is in foruari vastgesteld door het Centraa Orgaan TarüJVen Gezondheidszorg(COTG). Alle hartchirurgen en een»root deel van de oogartsen en carcblogen hebben tot nu toe geweigerdfie overeenkomst te tekenen.

Otverbindend
D dissidente specialisten zijn naar het College van Beroep gestapt omdat ze vinden dat het akkoord en de overeenkomst in strijd zijn met de Ziekenfondswet en de Wet Tarieven Gezondheidszorg. Ze zijn het niet eens met de 10 procent „strafkorting".

Het college heeft nu die strafkorting (de zogenoemde tweeslag-richtlijn) onverbindend- verklaard. Dat heeft de LSV gisteren ook bevestigd. Het college stelt dat „in weerwil van hetgeen door het COTG is gesteld, uitsluitend is beoogd de medische specialisten ertoe te dwingen de model-overeenkomst te ondertekenen op straffe van een korting van 10 procent op de tarieven". De dissidente specialisten maken daaruit op dat het college de dwang afwijst, aldus hun woordvoerder, de plastisch chirurg H. Aarts.

Over het vijfpartijenakkoord is ruim een jaar onderhandeld tussen de drie organisaties van ziektekostenverzekeraars en de organisaties van specialisten en ziekenhuizen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.