+ Meer informatie

Stuivertje wisselen in Zeewolde

Vakantiepark wordt opvangcentrum asielzoekers

3 minuten leestijd

Het vakantiepark ligt er, vlak voor de bestemmingsverandering een feit is, troosteloos bij. De laatste gasten pakken hun spullen bij elkaar en maken zich klaar voor vertrek. Een spoedig weerzien met hun geliefde vakantiestek ligt niet in het verschiet. Velen nemen dat de eigenaars van het park kwalijk. Eigenlijk zetten de plannen de hele zomer al een domper op het vakantieplezier in Harderwold.

Vlak voor het begin van het vakantieseizoen werd bekendgemaakt dat Harderwold een van de vier grootste asielzoekerscentra in Nederland zou worden. Het ministerie van WVC had zijn oog op het park laten vallen en de eigenaars zagen er wel brood in. Zij hebben de laatste weken alles op alles gezet om het park geheel aan te passen aan de eisen van het ministerie, dat verantwoordelijk is voor goede opvang van een toenemend aantal asielzoekers. Zij komen voornamelijk uit de voormalige Oostbloklanden. Verder trekken veel vluchtelingen uit onder meer Iran, Libanon, Somalië en Joegoslavië ons land binnen. Zij kunnen nu voor de eerste opvang worden doorverwezen naar Zeewolde.

Paniek

De plannen voor een asielzoekerscentrum in de jonge gemeente in Flevoland veroorzaakte een paniekreactie bij de vaste gasten van Harderwold, die spoorslags een belangenvereniging in het leven riepen. Bij de gemeente Zeewolde trachtten zij de noodzakelijke wijziging in het bestemmingsplan voor het Harderwold tegen te houden. Tevergeefs.

Ook de protesten bij de eigenaars van het park leverden niet het gewenste resultaat op. Over de 1500 gulden die de vaste klanten meekrijgen als vergoeding voor de onkosten is de vereniging allesbehalve tevreden. Het bedrag zou niet opwegen tegen de schade die de vaste vakantiegangers door het noodgedwongen vertrek ondervinden.

In de buurgemeente Harderwijk zijn de plannen evenmin met gejuich ontvangen. De asielzoekers komen voornamelijk via Harderwijk naar Harderwold. De verwachting is dat zij in de Veluwse gemeente ook verder regelmatig hun gezicht zullen laten zien. Het centrum van Harderwijk ligt namelijk dichter bij Harderwold dah de kern van Zeewolde, die tevens minder voorzieningen heeft.

Extra politie

Harderwijks burgemeester, J. E. van Boeijen, verbond al snel een conclusie aan de verwachte komst van achthonderd asielzoekers. Direct na bekendmaking van de plannen zei hij dat het Harderwijkse politiekorps met tien man zou moeten worden uitgebreid om de opvang van de asielzoekers in goede banen te kunnen leiden. .Alle commotie ten spijt gaat de uitvoering van de plannen gewoon door. Het stuivertje wisselen is begonnen. Sinds gisteren komen de nieuwe gasten naar Harderwold. Maar niet om vakantie te vieren. De asielzoekers zullen ongeveer een maand in het park verblijven, terwijl ze in spanning zitten over de behandeling van hun asielaanvraag. Daarna worden ze teruggestuurd naar het land van herkomst of doorverwezen naar een kleiner opvangcentrum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.