+ Meer informatie

Beek krijgt natuurlijk karakter

2 minuten leestijd

OMMEN - De gekanaliseerde beek De Bevert in het Eerder Achterbroek, onderdeel van landgoed Eerde tussen Ommen en Den Ham, krijgt haar natuurlijke karakter terug.

Vereniging Natuurmonumenten en Waterschap Regge en Dinkel hebben samen de plannen gemaakt en begeleiden gezamenlijk de uitvoering ervan. De Bevert moet veranderen in een natuurlijker beek, die het oude cultuurlandschap van het Eerder Achterbroek nog aantrekkelijker maakt.

Tussen 1800 en 1850 is De Bevert gekanaliseerd. Nu krijgt de beek in het bovenstroomse gedeelte, over een lengte van ruim 2 kilometer, drie oude meanders terug. De Bevert krijgt meer water doordat er water wordt aangevoerd vanuit het achterliggende Hammerflier, via een speciaal te graven verbindingssloot. Zo wordt voorkomen dat de beek in droge zomers droogvalt.

Wel is als voorwaarde gesteld dat de omliggende agrarische percelen geen wateroverlast mogen ondervinden door de nieuwe inrichting. Dit wordt bereikt doordat de bedding van de beek als het ware twee verdiepingen krijgt.

Het onderste deel van de bedding wordt versmald, zodat de stroomsnelheid toeneemt, wat het natuurlijk proces van uitsluiten van buitenbochten en aanslibben van binnenbochten op gang brengt. Het bovenstuk van de bedding is breder, zodat in natte periodes het water gemakkelijk kan worden geborgen en overstromingen langer worden voorkomen.

Naast de beek worden enkele moerasjes en poelen aangelegd. Vissen, amfibieën en waterinsecten zoals libellen profiteren hiervan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.