+ Meer informatie

Als het goed gaat vertel ik het ook

Akkerbouwer Van der Wel (buur van stedelingen):

3 minuten leestijd

ZOETERMEER — De bezoekers van de nationale open dag land- en tuinbouw zullen de komende zaterdag heel wat te horen en te zien krijgen. Een van de mensen die graag zijn bedrijf een dag open stelt voor zijn „burger"buren is akkerbouwer N. J. van der Wel uit Zoetermeer. Hij is een naaste buur van de vele stedelingen die in het Zoetermeerse wonen, maar meestal hun werkkring in Den Haag hebben; „Wij zitten net voorbij de grens van het uitbreidingsplan", zegt Van der Wel.

De 39-jarige boer pacht het bedrijf van zijn vader die zich uit de landbouw heeft teruggetrokken. De boerderij lag voorheen aan dé andere kant van de weg, maar moest wijken voor de uitbreiding van de aldaar gevestigde margarinefabriek. Dat is nog maar een jaar of twaalf, dertien geleden. Vandaar dat de huidige boerderij er ook zo modern uitziet. Zij bestaat uit een ruim woonhuis, dat met een bijkeuken en een garage verbonden is met het bedrijfsgebouw. Dit bestaat gedeeltelijk uit een stal met een stuk of twaalf koeien en. kalveren en een grote opslagruimte voor akkerbouwprodukten en machines.

In totaal beschikt Van der Wel over dertie hectare grond. Op een kwart van de grond teelt Van der Wel suikerbieten en spruiten, een kwart is bestemd voor de aardappelteelt en de rest wordt beteeld met granen en uien. Voor zijn werk heeft Van der Wel een betrekkelijk eenvoudig machinepark.

Loonwerk

„Grote machines kan ik niet rendabel maken", verklaart hij. ,,Ik laat dus veel door de loonwerker doen". Hij heeft bijvoorbeeld twee trekkers, een van 40 en een van 72 PK, een stoppelploeg en een diepploeg, een kunstmeststrooier, een rotorkopeg en een zaaimachine. Laatstgenoemde twee werktuigen kunnen gecombineerd worden, zodat akkerbouwer Van der Wel in één werkgang land zaaiklaar kan maken en kan inzaaien.

Ook heeft hij een zelfrijdende spuitmachine met een werkbreedte van twintig meter. „Die heb ik derdehands gekocht", aldus Van der Wel. ,,Ik wilde er zelf een hebben en niet afhankelijk zijn van een loonbedrijf, want dan kan ik de gewasbescherming veel beter afstemmen op het juiste tijdstip. Als het bijvoorbeeld windstil is en de luchtvochtigheid is goed, dan is het effect het grootst".

De late aardappelen worden in loonwerk geoogst. De loonwerker rooit ze en een collega-boer brengt de aardappelen van het land naar het bedrijf. In de schuur zorgt Van der Wel ervoor dat de bintjes, eigenheimers en Irenes op de juiste plaats komen. Zo helpt Van der Wel ook op het bedrijf van deze collega, met dit verschil, dat hij voor het vervoer zorgt en de collega in het gebouw bezig is. De vroege dorés oogst akkerbouwer Van der Wel zelf. Daarvoor heeft hij een kleine aardappelrooier, die de oogst in zakken opvangt.

Mevrouw H. van der Wel-Paalman was voor ze trouwde en ook nog enige tijd erna, werkzaam in het landbouwhuishoudonderwijs. Ze is in het bezit van de zogenaamde akte N19. „En dan", vertelt ze, „was je volgens veler mening voorbestemd om met een man te trouwen die een hogere landbouwschool had gevolgd". Wonderlijk genoeg bleek dat te kloppen. Het echtpaar Van der Wel heeft weinig problemen met de nabijheid van het fors uitgegroeide Zoetermeer. Voor de zoons Wilco van twaalf en Richard van tien jaar is er een ruime keuze aan scholerr en verenigingen.

De Van der Wels hebben veel Contact met niet-agrarische mensen. Ze krijgen erg veel vragen over de problemen van de boeren, vooral als daar iets op de televisie te zien is geweest. Van der Wel: „Als het slecht gaat, vertel ik waarom het slecht gaat. En als het goed gaat, vertel ik het ook".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.