+ Meer informatie

Demirei: Steun genoeg om Özal af te zetten

1 minuut leestijd

ANKARA (RTR/AFP) - Suleyman Demirei, voorzitter van de Partij van het Juiste Pad, heeft gisteren verklaard in het nieuwe parlement over voldoende steun te beschikken om president Turgut Özal af te kunnen zetten als president.

De Sociaal-Democratische Populistische Partij en de islamitisch-fundamentalistische Welvaartspartij zouden Demirei in zijn streven steunen. Demirei stelde dat Özal moet opstappen wegens machtsmisbruik en partijdigheid. De Turkse president heeft de afgelopen weken echter laten weten dat hij zijn termijn, die in 1995 afloopt, gewoon uitdient.

Demirei heeft voor de verkiezingen herhaaldelijk aangekondigd een einde te willen maken aan Özals presidentschap. Daarvoor heeft hij een drie vijfde meerderheid in het parlement nodig.

Demirels Partij van het Juiste Pad (DYP) kwam bij de parlementsverkiezingen van 20 oktober als overwinnaar uit de bus maar behaalde geen absolute meerderheid. De DYP behaalde 179 van de 450 zetels, gevolgd door de Moederland-partij van Özal (115 zetels). De DYP-leider kondigde gisteren aan dat hij in beginsel steun heeft gekregen van t\yee andere oppositiepartijen om Özal uit diens ambt te zetten. Demirei zei dat de Sociaal-Democratische Populistische Partij (SHP-86 zetels) van Erdal Inönü en de islamitisch-fundamentalistische Welvaartspartij (63 zetels) van Necmetin Erbakan zich achter zijn plan hebben geschaard.

De vertrekkende premier, Mesut Yilmaz, liet gisteren weten dat de regerende Moederland-partij, waarvan ook Özal lid is, op geen enkele wijze zal meewerken aan het afzetten van Özal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.