+ Meer informatie

Woedende studenten leggen treinverkeer plat

Politieke kritiek op onderwijsbezuinigingen

3 minuten leestijd

UTRECHT/DEN HAAG - Woedende studenten en scholieren hebben gisteren het treinverkeer in Nederland urenlang ontregeld. Vanaf 's middags half een tot 's avonds zeven uur hielden zij het belangrijkste NS-knooppunt in Utrecht bezet. De reizigersvereniging Rover wil de demonstranten aansprakelijk stellen voor de schade. Die wordt geschat op miljoenen guldens.

De landelijke demonstratie gisteren in Utrecht tegen de bezuinigingsplannen van minister Ritzen op het hoger onderwijs en de studiefinanciering trok zo'n 10.000 deelnemers. De actie liep uit op een blokkade van het Centraal Station en een aantal belangrijke sporen. NS zette bussen in om de gestrande passagiers te vervoeren. Volgens Rover zijn tussen de 250.000 en 400.000 reizigers de dupe geworden van de acties.

Het actiecomité Boze Utrechtse Studenten en Scholieren (BUSS), dat de landelijke demonstratie organiseerde, heeft zich gedistantieerd van de blokkades. Ook de studentenvakbond ISO deed dat. „De mensen die op een dergelijke manier actievoeren, verprutsen het voor de student. Dit haalt ieders woede op de hals", aldus ISOvoorzitter Saskia Nuyten.

De grootste studentenvakbond LSVb noemde de acties op het station „begrijpelijk maar niet goed". De LSVb eist het aftreden van Ritzen. „Zijn beleid is gewoon een slapstick, een aaneenschakeling van pijnlijke grappen", aldus voorzitter Kysia Hekster.

Geen arrestaties

De politie heeft gistermiddag lang overwogen de Mobiele Eenheid in te zetten om de blokkades op te ruimen. Dit op uitdrukkelijk verzoek van de Spoorwegen. Zij zag er uiteindelijk van af omdat de Utrechtse burgemeester Opstelten en korpschef Wiarda bang waren voor gewonden onder studenten, politiemensen en treinreizigers. De enkele honderden overgebleven actievoerders gaven uiteindelijk rond zeven uur 's avonds de blokkade op. De politie arresteerde niemand.

Gisteren werd duidelijk dat de bezuinigingsvoorstellen van Ritzen pok poUtiek zwaar onder vuur liggen. De regeringspartijen PvdA en VVD en de grootste oppositiepartij CDA hebben grote moeite met het akkoord, dat vooral is gebaseerd op een verhoging van het collegegeld met duizend gulden. Scherpe kritiek uitte VVD-fractieleider Bolkestein. Hij verweet Ritzen hapsnap-beleid.

Eerder al had Bolkestein nadrukkelijk afstand genomen van Ritzens plannen om het collegegeld te verhogen en de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs uit te stellen. De VVD-fractieleider vindt dat het in het regeerakkoord afgesproken bedrag van 500 miljoen gulden toch grotendeels van de universiteiten en hogescholen moet komen en „niet mag worden afgewenteld over de rug van de studenten".

„Onbesuisd*

Ritzen haalde vanmorgen, fel uit naar Bolkestein vanwege diens verwijt. De bewindsman zei desgevraagd via zijn woordvoerder de aanval van Bolkestein „onbesuisd" te vinden en te beschouwen als „een aanval op het kabinet". Ritzen wijst erop dat VVDminister Van Aartsen van landbouw en visserij het akkoord met de beide verenigingen mede heeft getekend. WD-minister Zalm van financiën was „mede-architect" van de voorstellen en bovendien zat vice-premier Dijkstal, eveneens partijgenoot van Bolkestein, vorige week vrijdag de ministerraad voor „op het moment" dat die met de voorstellen akkoord ging. Ritzen stelt vast „tot nu toe geen enkele constructieve suggestie te hebben vernomen".

Een meerderheid van de dertien universiteitsbesturen is tegen het principe-akkoord.

Zie verder pagina 3

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.