+ Meer informatie

2-Hollandse automobilist duurder uit

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De provincie ZuidHolland trekt volgend jaar ruim 10 miljoen gulden uit voor milieu, natuur en zorg. Bezuinigingen treffen vooral welzijn, toezicht en onderhoud van wegen. De motorrijtuigenbelasting gaat voor automobilisten in de provincie gemiddeld 2 gulden per voertuig omhoog.

Dat zijn de belangrijkste accenten uit de gisteren gepresenteerde ontwerp-begroting 1992. Om de begroting sluitend te maken, is voor bijna 20 miljoen gulden bezuinigd, waarvan 4 miljoen aan de inkomstenkant. Naast de stijging van de provinciale opslag op de motorrijtuigenbelasting met 1,4 opcent zullen bedrijven volgend jaar meer gaan betalen aan leges om het milieu te verbeteren. Ook gaan diverse heffingen omhoog.

De extra uitgaven worden vooral besteed aan de uitvoering van het Nationaal Milieubeleidsplan, de ecologische infrastructuur, stimuleringsfonds natuur en landschap, ouderenbeleid, zwakzinnigenzorg en jeugdhulpverlening. Daarnaast gaat ook extra geld naar het openbaar vervoer, agrarische projectsubsidies, wandel-, kano- en fietsroutes en economische zaken.

De afgelopen vijf jaar heeft de provincie gemiddelcj 10 miljoen gulden per jaar bezuinigd, Zuid-Holland heeft in 1992 1,07 miljard aan inkomsten en uitgaven. De provincie is nog steeds ontevreden over de bijdrage van het Rijk uit het Provinciefonds, In de provincie woont ruim 22 procent van alle Nederlanders. De bijdrage aan de nationale economie is 24 procent. Daartegenover staat een rijksbijdrage van 14 procent, „Onredelijk", vindt gedeputeerde G, Brouwer (PvdA),

Op 24 en 31 oktober stellen Provinciale Staten de begroting vast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.