+ Meer informatie

Van der Klaaüw en B^in slaags

Zeer hard gesprek in Jeruzalem

2 minuten leestijd

JERUZALEM — Irt een als „zeer hard" aangeluid gesprek met de Nederlandse minister van buiènlandse zaken Chris van der Klaauw heeft de Israëlische premier, Menachem Begin gisteren het ilidden-Oostenbeleid van de Europese Gemeenchap aangevallen.

Naar premier Begin na het onderOud van een uur in Jeruzalem aan (Umalisten meedeelde had hij ook de ntmoeting van Van der Klaauw met de :ider van de Palestijnse bevrijdingsoranisatie PLO, Yasser Arafat, van vorie maand in Damascus gekritiseerd. Ik heb hem gezegd dat hij dóarbij de and geschud heeft van een man die met et bloed van Israëlische kinderen is esmeiu'd".

De Nederlandse minister, die als voorzitter van de EG-ministerraad in opdracht van de Gemeenschap de mogelijkheden voor een vredesinitiatief onderzoekt, verliet de ambtswoning van de premier met een ernstig gezicht en weigerde op vragen van journalisten in te gaan. Van der Klaauw had gezegd dat er geen Europees initiatief voor het oplossen van het conflict in het Midden-Oosten was. Daarop had Begin geantwoord: „Maar u zegt ons dat wij met de PLO moeten onderhandelen".

Twee vragen

Daarna had (Begin zijn Nederlandse gast twee vragen gesteld. ,Waarom neemt de EG de vrijheid ons Israël te zeggen wat onze veiligheid is en hoe wij deze moeten bereiken? Waarom heeft zij met geen woord gerept over de massamoord op de christelijke burgerbevolking van Beiroet'en Zahle door het Syrische leger?"

Naar van regeringszijde verluidde heeft men aan'Israëlische kant de indruk dat Van der Klaauw „zelf niet zo helemaal overtuigd is", van de zin van zijn Midden-Oostenmissie.

Positief noemde Begin informaties volgens welke Syrië te kennen zou hebben gegeven dat het „geen oorlog wil". Begin voegde eraan toe dat Israël „ook geen gewapende confrontatie wil en vrede nastreeft". Begin legde er de na

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.