+ Meer informatie

Diabetesprodukten in de meeste gevallen niet nodig

3 minuten leestijd

Bijna alle mensen kennen wel de suikervrije gebakjes van de warme bakker, en de afdeling met dieetprodukten in de supermarkt voor de mensen die een dieet volgen.

Veel patiënten met suikerziekte ("diabetes mellitus" in officiële medische vaktermen) denken dat ze aan het goede adres zijn als ze speciale dieetprodukten kopen die "suikervrij" zijn. Maar tegenwoordig mogen diabeten de gewone chocoladeprodukten, gebaksoorten, belegsoorten en dergelijke ook gebruiken.

Bloedsuiker
Door het eten van zetmeel en verschillende suikers wordt door het lichaam glucose (=bloedsuiker of bloedglucose) gemaakt. De hoeveelheid glucose mag niet te hoog zijn in ons bloed. Om het glucosegehalte te verlagen is insuline nodig. Insuline wordt gemaakt door de alvleesklier (pancreas). Insuline zorgt ervoor dat de glucose uit het bloed de lichaamscellen in kan. Vooral mensen op oudere leeftijd krijgen nogal eens te maken met suikerziekte. De alvleesklier maakt dan te weinig insuline. Dat betekent dat het bloedglucosegehalte (bloedsuikers) te hoog is.

Gewicht
Na het stellen van de diagnose "diabetes mellitus" wordt allereerst het gewicht van de patiënt beoordeeld. Dit gewicht mag zeker niet te hoog zijn. Bij voorkeur zelfs aan de lage kant. Want hoe zwaarder de persoon is, hoe meer insuline nodig is. Als er te weinig insuline wordt gemaakt door de alvleesklier, is het van het allergrootste belang om af te vallen. Soms helpt dat zó goed, dat iemand op deze manier "vanzelf" het goede gehalte aan bloedsuikers krijgt.

Dieetprodukten
In veel produkten "speciaal voor mensen met suikerziekte" is in plaats van suiker sorbitol verwerkt. Echter, sorbitol levert evenveel energie (kJ/Kcal) als gewone suiker En vaak bevatten produkten gezoet met sorbitol meer vet. Deze produkten zijn dus niet geschikt voor diabeten die moeten afvallen. Een ander nadeel van deze dieetprodukten is de nogal hoge prijs.

Gewone chocola
Voor diabeten die een goed gewicht hebben zijn de speciale dieetprodukten te gebruiken als variatie in hun dieet. Maar het is niet beslist nodig. Tegenwoordig mogen diabeten de gewone chocoladeprodukten, gebaksoorten, belegsoorten en dergelijke gebruiken. Deze bevatten uiteraard wel suiker. Als suiker wordt gebruikt samen met wat vet en voedingsvezel is het mogelijk dit in te passen in het dieet.

Overleg wel met uw diëtist voordat u op eigen houtje gaat experimenteren. Maar bedenk dat de huidige diëtetiek als motto heeft: „Alles is in principe mogelijk, alleen moet u goed weten wanneer, hoeveel en in combinatie met wat." Toch een prettige stap voorwaarts voor veel mensen!


Goed en verkeerd suikergebruik

Voorbeeld van goed suikergebruik:
-volkorenbrood (vezel) met wat halvarine (vet) en jam (suiker)
-blokje gewone chocola (vet + suiker)
-gewoon volkorenbiscuitje (vezel + weinig suiker)

Voorbeeld van verkeerd/slechter suikergebruik:
-suiker in de thee (geen vet en geen vezel)
-witbrood (weinig vezel) met wat halvarine (vet) en jam
-schaaltje vruchtjes (vezel, geen vet) op zware siroop (veel suiker).

Geleidelijk afvallen is het beste vol te houden en geeft het beste resultaat. Gebruik zo weinig mogelijk:
-suiker en suikerhoudende produkten
-vet en vetrijke produkten
-alcohol

Glucose wordt gemaakt uit alle koolhydraten. Koolhydraten komen voor als:
-zetmeel in brood, aardappelen, rijst, deegwaren, peulvruchten
-melksuiker in melk, karnemelk, yoghurt en vla
-vruchtensuikers in fruit en vruchtesappen
-suiker in kristalsuiker, rietsuiker en in produkten met suiker.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.