+ Meer informatie

Restaurateur Goldreyer eist forse schadeclaim

In totaal 125 miljoen dollar wegens smaad

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Amerikaanse restaurateur Daniel Goldreyer eist van het Stedelijk Museum, de gemeente Amsterdam, dagblad De Telegraaf, kunst-historicus E. van de Wetering, the Wall Street Journal en Time Magazine een schadevergoeding van in totaal 125 miljoen dollar wegens smaad. Woordvoerders van zowel het Stedelijk Museum als de gemeente hebben de ontvangst van de brief gisteren bevestigd.

De gemeentewoordvoerster wil gistermiddag niet nader ingaan op de inhoud van de brief. „Het is een internationale kwestie, waar de gemeenteadvocaat zich nu over moet buigen, en ik pieker er daarom niet over nu commentaar te leveren". Ook over de hoogte van de schadeclaim die bij de gemeente is ingediend, wil zij niets mededelen. In een artikel van de Courant Nieuws van de Dag, het zusterblad van het dagblad De Telegraaf, wordt een bedrag van 25 miljoen dollar genoemd. Dat wil zij bevestigen noch ontkennen.

Ook de woordvoerder van het Stedelijk Museum, dat Goldreyer de opdracht had verleend tot de restauratie van het schilderij "Who's Afraid of Red Yellow and Blue III", wil slechts de ontvangst van het gerechtelijk schrijven van Goldreyer bevestigen. Op het in het kranteartikel genoemde bedrag van eveneens 25 miljoen dollar wil hij geen commentaar geven.

Ontkend

Dat zelfde geldt voor de restauratrice van het Stedelijk Museum E. Bracht, die de restauratiewerkzaamheden van Goldreyer al in een vroeg stadium aan de kaak stelde. Bracht stelde al in maart van het vorig jaar dat Goldreyer het schilderij had overgeschilderd. Goldreyer zelf heeft dat altijd ontkend. Hij zou het doek met 2 miljoen puntjes hebben bewerkt. Bracht, die niet wil bevestigen dat ook zij een brief van Goldreyer heeft ontvangen, is volgens het artikel samen met de kunsthistoricus prof. dr. E. van de Wetering voor een bedrag van 25 miljoen dollar aangeslagen.

Van de Wetering was een van de eersten die publiekelijk vraagtekens plaatsten bij de restauratiewerkzaamheden van Goldreyer. Van de Wetering was gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Het raadslid E. Bakker van D66, op wiens verzoek de restauratie op de agenda van de commissie kunst en cultuur van de gemeente Amsterdam werd geplaatst, zegt „vreemd op te kijken" van de claim. „We hebben de zaak hier naar eer en geweten behandeld. Dan doen we nog steeds want de debatten zijn nog niet afgerond". Het raadsdebat zou halverwege deze maand plaatsvinden, maar werd uitgesteld omdat de advocaat van de gemeente Amsterdam meer tijd nodig had voor zijn onderzoek naar de mogelijkheid juridische stappen te ondernemen tegen Goldreyer. Streefdatum voor de raadsbehandeling is nu 19 februari.

Verbazend

Het meest verbazend vindt raadslid Bakker het dat Goldreyer blijkbaar met geen woord rept over het aanbod van de directeur van het Stedelijk Museum, W. Beeren, om een contra-expertise te laten verrichten op kosten van de restaurator zelf.

De advocaat van het Amerikaanse blad Time Magazine, Bob Marshall, bevestigt dat Goldreyer ook tegen dit blad een schadeclaim heeft ingediend. Hij doet evenwel geen uitspraken over de hoogte van het geëiste bedrag. Het genoemde bedrag van 10 miljoen dollar dat Goldreyer van Time Magazine en de Wall Street Journal zou hebben geëist, wil hij bevestigen noch ontkennen.

Volgens prof. mr. Th. M. de Boer, hoogleraar internationaal privaatrecht, is het vooralsnog onzeker hoe succesvol Goldreyer voor de rechter zou kunnen zijn. „Om te beginnen hangt dat al af van wat de gedaagden in de bus hebben gekregen, een brief of een dagvaarding".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.