+ Meer informatie

Begemann Groep komt met bod op Grasso

Strijd om Machinefabrieken ontbrand

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Begemann Groep is van plan een openbaar bod uit te brengen op alle uitstaande aandelen van Grasso's Koninklijke Machinefabrieken in Den Bosch. Dit heeft Begemann gisteren bekendgemaakt.

Even voor de bekendmaking werd de handel in Begemann en Grasso op de Amsterdamse effectenbeurs stilgelegd. Over de hoogte van het bod heeft Begemann zich niet uitgelaten.

Het plan van Begemann betekent dat de strijd om het bezit van Grasso is ontbrand. Begemann heeft volgens beurskringen al een belang in Grasso van ten minste 30 procent. Op 9 december werd bekend dat Grasso en het Duitse concern GEA een verregaande vorm van samenwerking bestudeerden. Er werd bij gezegd, dat de eventuele samenwerking tot stand kan komen door een openbaar bod door GEA op alle uitstaande aandelen Grasso van circa ƒ 95. Sindsdien heeft de beurskoers van Grasso zich geruime tijd ruim boven ƒ 95 bewogen en gisteren werd nog in de buurt van ƒ 97 gehandeld. Beurskringen leidden hieruit af dat er een kaper op de kust was voor Grasso. Mogelijk dat Joep van den Nieuwenhuyzen -de topman van Begemann- aandelen Grasso uit de markt heeft genomen.

Behalve grootaandeelhouder Begemann zijn er nog enkele kleinere pakketten in vaste handen. Bekend is dat de Nederlandse Participatie Maatschappij NPM 8 procent bezit. De Nationale Investeringsbank heeft 5 procent.

Een woordvoerder van Grasso zei in een eerste reactie, dat een commentaar op de summiere mededeling van Begemann niet goed mogelijk is omdat details ontbreken. Er is behalve de mededeling van Begemann ook nog geen verder contact geweest. Hij gaf toe, dat er in het verleden verkennende besprekingen met het Helmondse bedrijf zijn geweest, maar die waren vrijblijvend. Dat Begemann nu komt aankloppen, vond hij geen echte verrassing.

Ongewenst

Grasso kent de mogelijkheid om ongewenste invloeden buiten de deur te houden door het plaatsen van preferente aandelen. Maar een plaatsing is nu nog niet aan de orde, aldus de woordvoerder. Het gaat erom, of er sprake zal zijn van een vijandig bod. Grasso is op meer manieren beschermd. Het is een structuurvennootschap. Dat betekent dat aandeelhouders geen invloed kunnen uitoefenen op de bestuurssamenstelling. Bovendien vindt de beursnotering plaats in certificaten van aandeel. Het stemrecht op de aandelen berust bij een administratiekantoor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.