+ Meer informatie

Bloedige pogroms in Bakoe, Kaukasus burgeroorlog nabij

Kremlin stuurt ijlings troepen en onderhandelaars

3 minuten leestijd

MOSKOU - Bij bloedige etnische onlusten In de Sowjetrepubliek Azerbeidzjan zijn zaterdag en zondag tientallen mensen om het leven gekomen. Alleen al bij pogroms in de hoofdstad Bakoe vielen ten minste 25 doden toen woedende Azerbeidzjanen huizen bestormden in een Armeense woonwijk, aldus plaatselijke journalisten. Radio Moskou sprak naar aanleiding van onbevestigde berichten van meer dan dertig doden en tientallen gewonden.

Ook in de omstreden enclave Nagorny-Karabach kwam het opnieuw tot ernstige ongeregeldheden, waarbij „tientallen slachtoffers" vielen, zo meldde het officiële Sowjetpersbureau TASS. Volgens, andere persberichten is daarbij gevochten met zware wapens, soms zelfs met helikopters waarvan de herkenningstekens waren uitgewist. Armeense activisten in de Armeense hoofdstad Jerewan zeiden dat het gebied op de rand van de burgeroorlog staat.

Het geweld duurde gisteren voort, ondanks de aanwezigheid van speciale troepen die gisteren uit Moskou naar Bakoe werden overgevlogen om de orde te herstellen. De situatie is op sommige plaatsen „uit de hand gelopen", aldus-TASS. „Groepen relschoppers begingen gruweldaden. Eerste gegevens wijzen op 25 doden tijdens 50 afzonderlijke pogroms" in Bakoe.

De rellen in Bakoe ontstonden na een betoging van Azerbeidzjanen die demonstreerden voor onafhankelijkheid. Volgens een plaatselijke journalist, Nazim Ragimov, deelde „provocateurs" pamfletten uit waarin Werd opgeroepen tot een pogrom tegen de Armeniërs. Sommige betogers verlieten toen de demonstratie waarna de ongeregeldheden begonnen, aldus de journalist.

Of de slachtoffers allen Armeniërs zijn is niet duidelijk. TASS ging niet in' op de nationaliteit van de, slachtoffers in Bakoe. Wel spraken plaatselijke journalisten van progroms van Azerbeidzjanen tegen Armeniërs, waarbij alle slachtoffers Armeniërs waren. Dit werd tegengesproken door leden van het Azerbeidzjaanse Volksfront.

Levend verbrand
Een journalist van Armenpress zei dat drie Armeniërs levend waren verbrand nadat benzine over hen was gegoten. Een van hen was een zwangere vrouw. Volgens TASS keek de politie in Bakoe toe toen huizen werden geplunderd en meubilair uit de ramen op straat werd gegooid, zonder in te grijpen.

Als de berichten over de gewelddadigheden kloppen, gaat het om het ergste geweld in het gebied sinds de etnische rellen in de Azerbeidzjaanse stad Soemgait, waar Azerbeidzjaanse jongeren in februari 1988 drie dagen lang pogroms organiseerden tegen de Armeense minderheid. Daarbij kwamen volgens officiële cijfers 32 mensen om het leven.

De afgelopen drip dagen wordt ook hevig gevochten in het noorden van Nagomy-Karabach, in de districten Sjaoemjan, Getasjen en Chanlar.

Daarbij zijn „tientallen" Armeense en Azerbeidzjaanse slachtoffers gevallen, zo meldde TASS gisteren. Het persbureau sprak van een bijzónder dramatische situatie. Enkele „duizenden" gewapende Azerbeidzjaanse strijders zijn op weg naar de Armeense dorpen in het gebied, aldus TASS.

Volgens de krant van het leger Krasnaja Zwezda zijn zowel de Azerbeidzjanen als de Armeniërs zeer goed georganiseerd en beschikken zij over steeds modemer materieel. Volgens de krant is tijdens de gevechten gebruik gemaakt van zware wapens en zelfs van helikopters, waarvan de herkenningstekens waren uitgewist.

De regering in Moskou heeft ijlings enkele hoge afgezanten en troepenversterkingen naar de Kaukasus gestuurd in een poging een eind te maken aan de bloedige etnische onlusten.

De woedende bevolking ontziet het leger niet. Legerhelikopters met versterkingen zijn beschoten met mitrailleurs en geweren toen zij landden in het dorp Adzjikend, in het noorden van Nagomy-Karabach. In het noordoosten van Azerbeidzjan blokkeerden betogers met honderden auto's de weg voor militairen, die net waren geland in Kirowabad en op weg waren naar Nagorny-Karabach. Bij incidenten zijn gewonden gevallen. Plaatselijke piloten ontsdngen bovendien dreigementen van „informele organisaties" als zij zouden accepteren soldaten naar»de gevechtszone te vervoeren.

Het Armeense parlement heeft partijleider Michail Gorbatsjov om hulp gevraagd terwijl 300.000 mensen in Jerewan de straat opgingen om bescherming te eisen voor Armeniërs in Azerbeidzjan, zó meldde het Armeense persbureau Armenpress.

Ook in Tbilisi, de hoofdstad van de Sovjet-republiek Georgië, was het de afgelopen dagen onrustig. Daar hebben demonstranten regeringsgebouwen bezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.