+ Meer informatie

Britse leger doet werk brandweer

2 minuten leestijd

LONDEN - Britse militairen hebben gisteren geworsteld met verouderd materieel terwijl ze probeerden het werk van het stakende brandweerpersoneel zo goed mogelijk over te nemen.

In de eerste achttien van de 48 uur dat de brandweerlieden het werk neerleggen, kwamen drie bejaarden om het leven bij brand in hun huizen. In zeker één geval onderbraken stakende brandweerlieden hun actie om hulp te bieden. Volgens de autoriteiten bestaat er geen verband tussen het overlijden van de bejaarden en de staking.

De soldaten volgden de afgelopen tijd speciale trainingen om de taak van de brandweer te kunnen overnemen. Hun dienstverlening is echter veel beperkter dan die van de brandweer. Zo moeten de soldaten gebruikmaken van ouderwetse militaire bluswagens die bekend staan als "groene godinnen", omdat er voor aanvang van de staking niet genoeg tijd was om te oefenen met de moderne apparatuur van de brandweer.

De brandweerlieden eisen een loonsverhoging van 40 procent en gingen niet akkoord met de verhoging van 11 procent, verspreid over twee jaar, die de regering woensdag bood. De brandweer heeft gewaarschuwd dat, als de eis niet wordt ingewilligd, nieuwe stakingen van telkens acht dagen zullen volgen op 22 november, 4 december en 16 december.

In het conflict leek het standpunt van de regering, die woensdag waarschuwde dat de brandweerstaking levens van Britten in gevaar kon brengen, zich gisteren te verharden. Vice-premier John Prescott waarschuwde dat de regering zaken die nu niet ter discussie staan in de onderhandelingen zal inbrengen als de brandweerlieden hun dreigement van achtdaagse stakingen waarmaken.

Een brand in een opslagplaats voor vuurwerk nabij het centrum van Manchester noopte brandweerlieden tot een korte onderbreking van hun staking. Ze waren snel ter plaatse en haalden een persoon uit het gebouw. Daarna lieten ze het brandende pand over aan militairen. Twee mensen, onder wie een brandweerman, liepen lichte verwondingen op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.