+ Meer informatie

Tuintips

2 minuten leestijd

Sierkalebassen
Sierkalebassen worden door steeds meer mensen geteeld. Niet zo vreemd want de vruchten zien er vaak schitterend uit. Door de toegenomen belangstelling komen er steeds meer soorten op de markt, met soms heel exotische kleuren en vormen. (Een aanbieder van zaden van bijzondere soorten is Vreekens Zaden in Dordrecht). Kijkt u ook eens rond in de bloemenzaak, op die manier Q, kunt ook nogal eens wat aardigs bemachtigen. De kalebassen staan niet alleen leuk op een schaal op tafel of in de vensterbank maar ook m de tuin fleuren ze de boel op, zeker nu de bloeiende planten hun beste tijd gehad hebben. Als u ze buiten in een bakje legt moet er wel een gat in dat bakje zitten, anders rotten ze na een flinke regenbui weg. Bij nachtvorst haalt u ze even binnen.

Mummies
In de pruimenboom zijn wat oude pruimen blijven hangen. Vooral nu het grootste deel van het blad is gevallen, kun je ze goed zien. Deze ingedroogde, beschimmelde exemplaren moet u echter wel oogsten, omdat ze een besmettingsbron kunnen zijn voor de volgende oogst. Zoek ook de grond even at op gevallen exemplaren. De schimmels kunnen, nadat de pruim gevallen is, overwinteren op de vrucht om volgend jaar weer 'actief' te worden. Breng de vruchten niet op de composthoop maar doe ze in de groencontainer.

Herfstbloeiers
Rond deze tijd is de meeste bloei achter de rug maar toch zijn er nog wel wat planten die in oktober bloeien. Voor de liefhebber hier wat soorten: Aster dumosus (herfstaster in vele variëteiten), Anemone hupehensis (Japanse anemoon, sommige variëteiten), Cimicifuga simplex (zilverkaars, zie ill.), Coreopsis verticillata (meisjesogen), Helianthus (vaste plant zonnebloem, sommigen kunnen nogal woekeren!), Rudbeckia nitida 'Herbstsonne' (heel mooi!) en de Sedum spectabile (vetkruid, verschillende variëteiten, een van de laatste vlinderplanten!)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.