+ Meer informatie

„Progressief-liberaal" Geertsema overleden

Oud-minister streed voor gelijke rechten

2 minuten leestijd

WASSENAAR (ANP) - Oudminister van binnenlandse zaken mr. W. J. ("Molly") Geertsema is donderdagmiddag in zijn woonplaats Wassenaar overleden. Geertsema is 72 jaar geworden. Hij was al enige tijd ziek. Een woordvoerder van de gemeente Wassenaar heeft dat gisteren meegedeeld.

Geertsema heeft in zijn leven tal van bestuursfuncties bekleed. Zo was hij van 1971 tot 1973 minister van binnenlandse zaken in het kabinetBiesheuvel. Voor die tijd, vanaf 1961, was hij burgemeester van Wassenaar. Van 1973 tot 1983 was hij commissaris van de Koningin in Gelderland. Ook is hij lid geweest van de Eerste en Tweede Kamer.

Mr. Willem Jacob Geertsema werd op 18 oktober 1918 geboren in Utrecht. Na zijn burgemeesterschap in Wassenaar (1961-1971) werd Geertsema minister van binnenlandse zaken in het kabinet-Biesheuvel. Na de val van dat kabinet werd hij in 1973 commissaris van de Koningin in Gelderland, een post die hij tien jaar bekleedde. In 1983 werd hij lid van de Eerste Kamer. In 1987 beëindigde hij zijn carrière in de landelijke politiek.

Geertsema was een kleurrijke figuur, die te boek stond als een „linkse liberaal". Hij zag mogelijkheden voor een coalitie met PvdA en zijn partij, de WD. Van conservatisme moest hij niet veel hebben. „Wij hebben binnen de VVD erg veel conservatieven en dat geldt ook voor het CDA. Mensen die het willen houden zoals het is. Die groep zou eigenlijk een eigen partij moeten hebben", zei Oud-minister mr. W. J. Geertsema, die donderdagmiddag in zijn woonplaats Wassenaar is overleden. (Archieffoto ANP) hij in een interview bij zijn afscheid van de poltiek in 1987.

Voorvechter

Geertsema, die uit een geslacht komt dat tal van politici voort heeft gebracht, werd ook vaak gekenschetst als een levensgenieter. Hij was er ook niet wars van om duidelijk zijn mening te geven, bij voorbeeld daar waar de tolerantie in het geding was. Zo ontpopte hij zich in de jaren zeventig als een voorvechter van de gelijke behandeling van homoseksuelen. „De betekenis van Molly Geertsema voor de WD is bijzonder groot geweest. Hij was een groot en overtuigd liberaal, de ideale verdediger van het liberale gedachtengoed. Geertsema nam een progressief standpunt in over zaken als abortus en euthanasie. Hij was er bovendien van overtuigd dat de samenwerking tussen de WD en de PvdA er ooit van zou komen, aldus WD-partijvoorzitter Ginjaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.