+ Meer informatie

SP'er betaalt superluxe skyboxdiner uit eigen zak

4 minuten leestijd

ARNHEM - Een terrine van katenspek, nicola-aardappels, geroosterde paling en een in ayran en venkel gezouten salade. Niet bepaald een gerecht dat je op een bijeenkomst van de Socialistische Partij (SP) verwacht. Toch liet de Gelderse statenfractie zich er op fêteren in de skybox van de provincie in stadion Gelredome. De paling ligt fractieleider Freriks echter zwaar op de maag. "De 900 euro die dit grapje heeft gekost, betaal ik zelf."

Het leek zo'n leuk idee van de SP. Stel de provinciale skybox, een luxe aangekleed hok met uitzicht op het voetbalveld van stadion Gelredome, open voor de statenfracties. Die zouden dan gasten, liefst uit achterstandsmilieus, kunnen uitnodigen bij een wedstrijd. SP-voorman Paul Freriks diende er twee maanden geleden samen met het CDA een motie voor in. Tot zijn eigen verbazing werd die aangenomen. Slechts enkele weken daarna zat Freriks al in de skybox, samen met een aantal jongeren uit Zevenaar. "We kregen het aangeboden."

Hoe snel het allemaal ging, blijkt wel uit de gang van zaken. "Ik werd gebeld door een ambtenaar met de mededeling: Bij Vitesse tegen Roda JC is de skybox nog vrij. Jullie mogen erin als je wilt." De keus was niet moeilijk voor de SP. En helemaal sympathiek was de geste van de provincie om ook een maaltijd te bekostigen. "Dat de spinazie nota bene uit Griekenland werd overgevlogen, wist ik toen nog niet", bekent Freriks. Ook van de kosten, zo'n 900 euro, was hij nog niet op de hoogte. Die mededeling kwam pas later, toen de copieuze maaltijd al lang en breed verorberd was.

Tot op heden werd de loge alleen gebruikt door het Gelderse college en de Gelderse Ontwikkelings Maatschappij. Die nodigden er gasten uit met wie eens informeel van gedachten gewisseld moest worden, zegt provincieambtenaar Eddy van Hattem. "Er werd altijd nauwkeurig een planning opgesteld aan de hand van het wedstrijdenschema. Speelde Vitesse tegen Feyenoord uit Rotterdam, dan werden mensen uitgenodigd die te maken hadden met de transportas van de Maasstad naar Gelderland. Een andere keer zaten er directeuren van bouwbedrijven waarmee de provincie zaken doet."

Volgens Van Hattem kostte het gebruik van de skybox de provincie niets. Gelderland mocht ze gratis gebruiken, als tegenprestatie voor de vele miljoenen die het in het stadion stak. Waar wel geld aan opging, waren de hapjes en de drankjes van de dames en heren, gemiddeld zo'n 1300 euro per keer. Daaraan komt volgens hem ook geen einde. "De loge blijft voor 50 procent ter beschikking staan van het college, de overige tijd kunnen de statenfracties er gebruik van maken."

SP-leider Freriks is niet op de hoogte van die regeling. "Dat was in ieder geval niet mijn bedoeling toen ik de motie indiende. Wat mij betreft kunnen GS er wel in, maar dan bij toerbeurt, net als alle statenfracties." Vaststaat in ieder geval dat de politieke partijen in de toekomst hun gasten niet meer op dezelfde manier in de watten kunnen leggen als de SP dat kon. Van Hattem: "Er zijn regels in de maak. De SP had geluk dat die nog niet golden. Bovendien was de catering al besteld. In de toekomst betaalt de provincie echter alleen nog een hapje en een drankje. Dat kost niet meer dan 100 tot 150 euro per keer. Wat de fracties meer willen, moeten ze zelf betalen."

Inmiddels heeft GroenLinks vragen gesteld aan het college van GS over de situatie. Fractievoorzitter Sjaak van 't Hof daarover: "De SP heeft mooi geprofiteerd. Wij zijn samen met haar altijd tegen iedere provinciale bijdrage aan de Gelredome geweest. Ik was dan ook al verbaasd dat juist die fractie de skybox wil openstellen. En het is al helemaal onbegrijpelijk dat de SP daar dan op kosten van de gemeenschap zit. Dat is een wending van 180 graden, want in de vorige collegeperiode nam de SP nog niet eens deel aan de lunch bij de vergadering van PS."

Van 't Hof is ook nijdig dat de SP vanuit de skybox promotie maakte voor de partij. "Er werden ballonnen over de tribune gegooid. Ik vind dat niet kunnen." SP'er Freriks kan dat laatste begrijpen. "Ik had 500 ballonnen meegenomen. Die hebben we opgeblazen, maar daarna is het een beetje uit de hand gelopen. Dat was niet zo slim." Waar hij minder begrip voor heeft, is de kritiek van GroenLinks op het etentje in de skybox. "Ik zit daar wel een beetje mee in de maag, maar het bleek al besteld te zijn. Dan kun je ook moeilijk zeggen: Gooi het maar in de vuilnisbak. Ik moet nog afwachten wat GS antwoorden op de vragen van GroenLinks, maar wat mij betreft betaal ik het gewoon zelf. De maandelijkse vergoeding voor een statenlid is ongeveer 1000 euro, die lever ik er graag een keertje voor in."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.