+ Meer informatie

Boomgaard met zeer oude rassen in eigen tuin (2)

4 minuten leestijd

Oudere lezers en lezeressen kunnen, zeker als ze afkomstig zijn van buiten, vaak nog heel wat fruitrassen van vroeger noemen. De Present van Engeland, Notarisappel en Sterappel doet ze het water in de mond lopen. Vorig jaar was ik in de gelegenheid om wat van die oude rassen te proeven. Dan blijkt toch dat de smaak in je herinnering vaak beter is dan in werkelijkheid. Natuurlijk blijft de Sterappel wat betreft de kleur een aantrekkelijke vrucht, maar de smaak is wat aan de melige kant. Restaurants zijn inmiddels de grootste afnemers van de laatste in ons land geteelde sterappels, maar daar dient de appel alleen als decoratie. Wist u overigens dat de kleur van vruchten het fraaiste wordt bij volle maan en met flinke temperatuurverschillen? In supermarkten, waar een belangrijk deel van de groenten en fruit verkocht wordt, liggen steeds minder rassen. Heeft u er vorig jaar nog James Grieve, die heerlijke, zacht-zure zomerappel kunnen kopen? En Karmijn, een kruising tussen de Cox en de Goudreinet? Waarschijnlijk niet. De rassen zullen binnen een paar jaar bijna verdwenen zijn omdat de grote afnemers ze niet meer kopen. Vraag en omzetsnelheid spelen daarbij een rol, evenals de kwetsbaarheid. In dit geval is zelf planten de enige, maar ook heel aantrekkelijke en smakelijke oplossing. Informeer bij aankoop welke bestuiver(s) er nodig is (zijn). Op zware, vruchtbare gronden kunt u het beste kiezen voor een zwakke onderstam die de groei afremt en zorgt voor een grote vruchtbaarheid en op arme gronden vooreen wat sterkere, groei stimulerende onderstam die meestal een paar jaar later vrucht draagt. De zwakke onderstam maakt dat de plant ziektegevoeliger is.

Prille lente
De voor-lente eindigt met de bloei van de gele kornoelje. De prille lente begint als de kruisbessen zich tooien met groene blaadjes en de bosanemoon bloeit. De watenA/ilg bloeit met gele katjes. De prille lente eindigt als de paardekastanje de knoppen opent en de peren bloeien. Heel leuk om deze seizoenindeling te combineren met de dingen die u buiten kunt zien. Met een paar sneeuwklokjes en een takje longkruid kunt u dat lentegevoel nog wat versterken.

Longkruid
Longkruid of Pulmonaria is een van de vroegste bloeiers die het ook uitstekend naar hun zin hebben op een schaduwrijk plekje. Onder bomen en struiken bloeien ze voordat het blad aan boom en struik verschijnt. Kies voor een soortje met witte, rode of blauwe bloemetjes. De Pulmonaria "Sissinghurst White" heeft niet alleen witte bloemen maar ook bont blad. Het longkruid kan zich gemakkelijk uitzaaien, maar de planten die niet gewenst zijn laten zich gemakkelijk verwijderen (cadeautje?). Juist op wilde, bosachtige plekjes is het feit dat ze zichzelf uitzaaien vaak geen probleem.

Sierappels
Sierappels groeien uit tot aardige boompjes die zo'n zes meter hoog worden. Door hun omvang zijn ze ook geschikt voor de kleine tuin. De sierappel is twee keer mooi: één keer bij de bloei en één keer als ze vruchten dragen. Plant ze alleenstaand of solitair, zoals dat in vaktaal heet, of tussen laagblijvende heesters waar de sierappel bovenuit kan groeien. De vruchten van de sierappel zijn eetbaar U kunt ze mengen met "gewone" appels in moes of in een lekkere nazomertaart!

Planten
Bij het planten van bomen en struiken moet u uitgaan van de diepte waarop ze stonden toen ze nog op de kwekerij groeiden. Niet iedereen ziet met het blote oog of de plant op de juiste diepte staat Een handig hulpje vormt een balkje of iets dergelijks. Leg het over het gat en u ziet vanzelf of de plant goed staat.

Metplaat
Een metplaat is een ronde of vierkante houder met een platte bodemplaat die op een ondergrond bevestigd kan worden. Ze zijn onder andere in tuincentra te koop van het merk Hillhout. Heel handig als de pergola doorloopt over het betegelde terras maar ook voor de bevestiging van lage palen (afrastering, fietsenrek en dergelijk) op een ondergrond van steen of hout waarin u niet te veel wilt breken en zagen. In de bodemplaat zitten vier gaten. In steen en tegels kunt u met behulp van een steenboor gaten boren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.