+ Meer informatie

Wij hebben een moeilijke taak

Commissievoorzitter Köbben:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De voorzitter van de Nederlands-Zuidmolukse commissie die na de gijzelingen in Wijster en Amsterdam in het leven is geroepen, prof. dr. A. Köbben heeft zaterdagavond erliend dat de commissie voor een heel moeilijke taak staat. „Je moet toch proberen door te gaan en toch proberen zoveel mogelijk mensen voor een redelijke oplossing zien te winnen. Maar hoe..."

Hij zei dit in een tv-uitzending van het NCRV-programma „Hier en nu". Zijn Zuidmolukse medevoorzitter A. Mantou stelde dat het een beetje gevaarlijk is te stellen dat „de Zuidmolukker" de een paskwil vindt. Beide voorzitters benadrukten de problemen waarmee de commissie gezien haar opdracht worstelt. Het leggen van contacten, het tot stand brengen van communicatie en het winnen van vertrouwen is volgens hen een moeizame arbeid. De heer Mantou: „Ons werk is het niet eclatante successen tot stand te brengen. Daar leent de materie zich niet toe". Prof. Köbben: ,,De commissie moet de tijd en de rust hebben om dingen met een lange historie uit te zoeken. Dat kan niet één twee drie tot stand komen.

Prof. Köbben noemde het optreden van de justitie op zichzelf een gerechtvaardigde zaak. „Ook minderheden in de Nederlandse samenleving moeten zich aan de wet houden en onwettig wapenbezit is niet meer binnen de grenzen van de wet". Volgens hem geldt voor slechts enkele Zuidmolukkers dat zij alleen nog maar de wapens willen laten spreken. ,,Ik blijf van mening en ik heb daar allerlei signalen voor, dat dat lang niet voor allemaal geldt. We moeten ons best blijven doen", aldus prof. Köbben. De heer Mantou vroeg zich, op basis van de hem ter beschikking staande informatie, af of de actie niet op een andere wijze uitgevoerd had kunnen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.