+ Meer informatie

Even langs bij een zandschilderclub

3 minuten leestijd

Zandschilderen is in opmars. Deze creatieve bezigheid wordt enthousiast beoefend door mevrouw P.M. van Ginkel uit Tiendeveen, en met haar een grote groep mensen uit de Hervormde gemeente Tiendeveen/ Nieuw-Balinge. Het begon twee jaar geleden. Mevrouw Van Ginkel en enkele anderen bezochten toen "een avondje zandschilderen". Ze waren erg enthousiast en togen aan de slag. „Met elkaar kom je al experimenterende op vele ideeën en zo ontwikkel je de techniek steeds verder", aldus de enthousiaste zandschilderes. Mevrouw Van Ginkel geeft een demonstratie. Een dubbelgevouwen kaart waarin aan de voorkant een cirkel is uitgespaard wordt op tafel gelegd. Een stukje plakplastic wordt (met de kleefzijde naar boven) zó opgeplakt dat het de cirkel opvult. Dan knipt ze een figuurtje uit bijv. een tijdschrift en plakt dat als eerste op de plaklaag. „Van het papier dat van het plakplastic overblijft, hebben we allerlei malletjes gemaakt", vertelt ze. En inderdaad, een fotomapje bevat talloze papieren met daarin uitgeknipte figuren: eenden, ballonnen, huisjes, een raam, bloem, stoel, waslijn, tegelpad, hekken, gras en bomen. Het malletje "gras" wordt tevoorschijn gehaald en daar opgeplakt waar géén gras moet komen. Dan haalt mevrouw Van Ginkel een doos tevoorschijn met tientallen potjes gekleurd zand. Het door de mal onbedekt gelaten gedeelte van de plaklaag wordt bestrooid met twee kleuren groen. Wanneer ze het malletje wegtrekt, is een heus grasperkje ontstaan. Met de "boom-mal" wordt daarna een boompje op de plaklaag aangebracht.
„Het is nodig na elke strooibeurt het gebruikte zand van de kaart af te kloppen en weer terug te doen in het potje met die kleur. Ik zorg altijd dat ik afklop in de richting van het al bewerkte gedeelte. Wanneer je dat niet doet, komt het zand op de nog niet bestrooide laag terecht", legt mevrouw Van Ginkel uit. Een mal met een hekje laat een fraai bruin hek verschijnen. Een gemengd blauwe lucht maakt de kaart af Het resultaat mag er zijn. „Dit lukte ons twee jaar geleden nog niet. Op die eerste avond werd er gewerkt met uitgesneden figuurtjes en het opvullen van de achtergrond. Zelf hebben we al experimenterend malletjes leren gebruiken en kleuren leren mengen."

Geheim procédé
De groep vrouwen maakt het zand zelf. Na veel experimenteren is er na verloop van tijd een procédé ontstaan dat vlek- en waterbestendig zand opleverde. „Maar dat recept houden we zorgvuldig geheim", vertelt mevrouw Van Ginkel. Alle kleuren zijn leverbaar. Toen bekend werd dat de zandschildcressen uit Tiendeveen topkwaliteit zand bezaten, begonnen de verzoeken om de schildergrondstof binnen te komen. En van het een kwam het ander. „We begonnen zand te maken voor anderen, we gingen cursussen zandschilderen geven en maakten natuurlijk onze kaarten." Het zandschilderwcrk bleef maar groeien. „Toen zeiden we tegen elkaar: „Dit kan zo niet langer, financieel wordt het ook te ingewikkeld." We hebben toen de "Stichting Kreaplan" opgericht. Die beheert nu de financiën en laat de winst ten goede komen aan de verbouw van de pastorie en aan diakonale doelen. Ondertussen bleven we groeien en ons zand gaat nu zelfs naar Canada, Kenia, Rusland en Australië. Een aantal keren in het jaar hebben we inpakavonden om al het zand en papiermatcriaal te versturen. En natuurlijk om te zandschilderen, want daar zijn we allemaal weg van. Ook op de laatste Wegwijsbeurs heeft de stichting gestaan en hoewel dat een waagstuk was, zijn we er toch heel tevreden over. Veel reacties en nog steeds veel aanvragen voor materiaal en cursussen. Maar als we geen grenzen stellen wordt het echt te veel."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.