+ Meer informatie

Iraniërs bij verstek veroordeeld wegens moord op Bakhtiar

1 minuut leestijd

PARIJS (AFP) - Een speciaal gerechtshof in Parijs heeft gisteren bij verstek zes Iraniërs tot levenslang veroordeeld wegens de moord op de voormalige Iraanse premier Sjapoer Bakhtiar.

Het hof volgde daarmee de eis van de advocaat-generaal. Het oordeelde Farydoun Boyerahmadi (42) en Mohammed Azadi (35) schuldig aan het doodsteken van Bakthiar en diens secretaris Sorouch Katibeh. De vier anderen werden wegens medeplichtigheid veroordeeld.

De moorden gebeurden op 8 augustus 1991 in de villa van de oud-premier in een voorstad van Parijs. De villa werd niettemin dag en nacht door de politie bewaakt.

De ex-premier, die in die tijd 77 jaar was, was een felle tegenstander van het regime in Teheran. Hij was de laatste premier van Iran voor de islamitische revolutie plaatsvond waarbij sjah Reza Pahlevi werd verdreven.

Een van de veroordeelden is de 45-jarige Hossein Sheikhattar, die ten tijde van de moord bij het ministerie voor telecommunicatie in Iran werkte. Hij zou voor valse paspoorten gezorgd hebben voor twee van de moordenaars. Sheikhattar is de eerste Iraniër die directe banden heeft met het bewind in Teheran die door een Franse rechtbank is veroordeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.