+ Meer informatie

Anonieme briefschrijver terroriseert Putten

Ook enkele landelijke politici bedreigd

2 minuten leestijd

PUTTEN — Een anonieme persoon uit Putten schrijft al vijf jaar lang dreigbrieven aan raadsleden uit die gemeente en aan landelijke politici. Vooral politici van CDA en PvdA vormen het doelwit. Burgemeester A. J. Berkhout van Putten heeft de rijkspolitie Putten opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar de praktijken van de persoon, van wie alleen duidelijk is dat hij lid is van de Centrum Partij en/of op deze partij stemt.

De politiek in het Gelderse plaatsje Putten heeft lange tijd de affaire bewust doodgezwegen, maar omdat de brievenschrijverij ook persoonlijke verhoudingen en de gemeentepolitiek nadelig dreigde te beïnvloeden, is besloten om de zaak in de publiciteit te brengen.

De anonieme brievenschrijver beschikt volgens burgemeester Berkhout over een „uitmuntende kennis" van de plaatselijke politiek. De persoon fulmineert vooral tegen het beleid van de plaatselijke en landelijke politieke partijen (vooral CDA en PvdA) ten aanzien van asielzoekers en woonwagenbewoners.

Enkele jaren geleden begon de affaire met de dreigbrieven. Gelijktijdig werden ook vernielingen aangericht aan de auto van een CDA-wethouder. Onlangs gebeurde dat opnieuw. Combinatie van de dreigbrieven met de vernielingen aan de auto van de wethouder en het feit dat de brievenschrijverij de laatste maanden in „hevigheid en grofheid" toenam, deed de burgemeester besluiten tot ingrijpen. „Eigenlijk vind ik dat je deze zaak moet doodzwijgen en er geen aandacht aan moet schenken, maar toen ik merkte dat ook veel raadsleden zich grote zorgen maakten, is besloten om er wel ruchtbaarheid aan te geven", aldus burgemeester Berkhout.

De gemeenteraad van Putten (zes partijen, 19 zetels) heeft inmiddels een raadsbrede motie aangenomen waarin staat dat met alle kracht geprobeerd moet worden de anonieme briefschrijver op te sporen. Ook hebben alle plaatselijke politieke partijen, waarvan het CDA met zeven zetels veruit de grootste is, afgesproken met „open vizier" de gemeenteraadsverkiezingen in te gaan.

Gevaar

Burgemeester Berkhout zegt dat, als er niet was ingegrepen, de affaire een rol was gaan spelen bij de verkiezingen voor de gemeenteraad. „Bewoners van Putten en ook politici kregen de neiging elkaar niet meer te vertrouwen. De kans zou groot zijn geweest dat de een voor de ander een underdog-positie zou gaan innemen of dat sommigen zouden proberen garen te spinnen bij deze situatie. Dat zou een gevaar voor de lokale democratie zijn geweest", aldus Berkhout. Volgens de burgemeester van Putten zouden ook premier Lubbers, burgemeester E. van Thijn van Amsterdam en de voormalige PvdA-leider Den Uyl dreigbrieven van de Puttenaar hebben gekregen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.