+ Meer informatie

Verhoogde diplomatieke activiteit van Egypte

2 minuten leestijd

ALEXANDRIË — President Sadat van Egypte en koning Feisal van Saoedi-Arabië hebben dinsdag een serie zeer geslaagde besprekingen afgesloten vfaarbij de vredespogingen in Ket Midden-Oosten een grote rol speeWerl. Het resultaat van het overleg van de afgelopen week zal worden gepubliceerd in een gezamenlijk communiqué dat woensdag zal worden gepubliceerd. Een belangrijk punt van bespreking was ook de bilaterale verhouding, waaronder de Saoedische hulp aan Egypte valt.

Inmiddels heeft de Egyptische minister van buitenlandse Ismai Fachmi, Ismai, in- Parijs besprekingen gevoerd met president Valery Giscard d'Estaing „Onze betrekkingen zijn goed en zij zullen verder verbeteren", aldus de Egyptische minister na een uitvoerig onderhoud op het Elysée Hij overhandigde de president een persoonlijke boodschap van president Sadat waarin een pleidooi voor nauwere banden en grotere samenwerking tussen de EEG en de Arabische wereld vervat was.

ISE.^ËL

In Jeruzalem lioeji^ de Isrsölische premier, Yitzhak Rabin, dinsdag meegedeeld dat zijn land geen gelegenheid voorbij zou laten gaan voor onaangekondigde on vraoetin,';en met vertegenwoordigers van Arabische landen als middel ter bereidin,:; van de weg naar open gesprekken. IMaar, zei hij, ik geen tijd verspillen met het spreken over reeds tegengesproken berichten over een ontmoeting van oud-premier Meir met de Jordaanse koning Hoessein in mei. ' Rabin sprak in de Knesset n.a.v. een aantal moties van de oppositie tot het houden van een debat over de gemelde geheime ontmoetingen van mevrouw Meir in het Israëlisch-Jordaanse grensgebied.

Rabin hechtte er aan het Parlement te verzekeren dat bij elke onderhandeling met derde partijen rekening zou worden gehouden met de belangen van het land, de wil van de Knesset en de door de regering uiteengezette politiek.

Hij vestigde dat Israël niet van plan was terug te ^eren naar de grenzen van vogr de zesdaagse oorlog „welk besluit hij trouwens reeds zeer duidelijk kenbaar had gemaakt". Tenslotte zei hij dat zijn regering niet wil onderhandelen met „de terroristische organisaties".

Het parlement ging tenslotte met 56 tegen 43 stemmen akkoord met het voorstel van Rahbln at te zien vaii een verder debat.

PRESIDENT SADAT . . aanval op Ghadaffi. .

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.