+ Meer informatie

PRAAG (AP)

1 minuut leestijd

Tsjechoslowaakse minister van buitenlandse zaken, Jan Masaryk, heeft een dag voor zijn dood aan Sowjetdictator Jozef Stalin een brief geschreven waarin hij verklaarde liever zelfmoord te plegen dan de vrijheid in zijn land vermorzeld te zien worden door de Sowjet-Unie.

De publikatie van de brief voegt een stuk toe aan een van de grootste mysteries in de naoorlogse Tsjechoslowaakse geschiedschrijving. De krant van de Tsjechoslowaakse communistische partij. Rude Pravo, maakte gisteren de brief van Masaryk aan Stalin openbaar. De brief werd volgens Rude Pravo enkele dagen na de communistische machtsoverneming in Tsjechoslowakije op 25 februari 1948 geschreven.

In de brief, gevonden in tot dusver gesloten archieven van de communistische partij, beschuldigt Masaryk Stalin op een bittere toon ervan zich niet aan zijn belofte te houden dat de Tsjechoslowaken niets te vrezen zouden hebben van Moskou. Volgens Masaryk heeft Stalin hem ertoe gedwongen dat hij liever „in alle stilte sterft dan te moeten leven in een door de Sowjet-Unie geregeerd Tsjechoslowakije".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.