+ Meer informatie

Bloedbad na begrafenis ANC'er

1 minuut leestijd

JOHANNESBURG (RTR/AFP) — Zeker achttien zwarte Zuidafrikanen zijn gisteren gedood bij politiek geweld dat uitbrak na een begrafenis van een prominent lid van het Afrikaanse Nationale Congres (ANC) in het zwarte woonoord ïbkoza, in het oosten van Johannesburg.

Het geweld bij de begrafenis was het ergst sinds vorige maand leiders van de belangrijkste Zuidafrikaanse politieke partijen een belangrijk akkoord sloten dat een eind moest maken aan het politiek geweld tussen vooral ANC- en Inkatha-aanhangers.

De moorden werden gepleegd nadat 12.000 mensen terugkeerden van de begrafenis van ANC-lid Sam Ntuli, die een week geleden werd gedood door schoten uit een passerende auto.

Volgens getuigen kwamen sommige van de achttien doden gisteren op vrijwel identieke wijze om het leven. Gewapende mannen schoten vanuit drie rijdende auto's op de menigte. Anderen werden doodgestoken.

Volgens een fotograaf van het Franse persbureau AFP gebruikten de aanvallers Sowjet- en Zuidafrikaanse wapens.

Een politiewoordvoerder zei dat de meeste doden tot de Xhosa-stam behoorden, waarvan, de meeste prominente ANC-leiders, inclusief Nelson Mandela, deel uitmaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.