+ Meer informatie

CFO sluit acties in kruiswerk niet uit

Leden houden vast aan eis van 6 procent

2 minuten leestijd

UTRECHT — De leden van de christelijke vakbond ;CFO houden onverkort vast aan de geëiste 6 procent voor ^verbetering van de arbeidsvoorwaarden in het kruiswerk ||(20.000 werknemers). Zij hebben dat gisteren besloten op een ledenvergadering in Nijkerk. Acties in de sector (wijkverpleging, kraamzorg en tuberculosebestrijding) zijn volgens CFO-bestuurder H. Stapel „absoluut niet uitgesloten".

Anders dan in het ziekenhuiswezen |en in de bejaardenoorden lijkt het sverschil tussen het bod van de werk;gever, de Nationale Kruisvereniging |(NK), en de eisen van de bonden die faan de cao-onderhandelingen deelnejmen (AbvaKabo, CFO en LAD) niet «onoverkomelijk.

De werkgevers hebben 3,85 prolcent beschikbaar voor verbetering jvan de arbeidsvoorwaarden. Daarbij jzijn inbegrepen een algemene loons|verhoging (2 procent), middelen voor jhet inlopen van de achterstanden in |het systeem van functiewaardering 1(1,5 procent) en een beperkte ruimte voor verbetering van de secundaire arbeidsvoorden (0,35 procent). Daarnaast levert de premieverlaging van het pensioenfonds PGGM circa 0,9 procent ruimte op. De CFO heeft er geen bezwaar tegen dat die wordt opgeteld bij de ruimte van de werkgevers. De AbvaKabo, die ook 6 procent loonruimte eist, wil dat overigens niet.

Begin april liepen de onderhandelingen tussen de NK en de bonden vast. De werkgeversorganisatie kreeg toen van de werknemersorganisaties de opdracht mee om bij minister De Vries van sociale zaken meer ruimte te bepleiten. Het is nog onduidelijk of dat is gelukt. as

De onderhandelingen worden maandag hervat. „Er is een basis om verder te onderhandelen", aldus Stapel. „We kunnen proberen er een onderhandelingsresultaat uit te halen. Dat zullen we dan aan de leden ter beoordeling voorleggen". Het is volgens de CFO-bestuurder echter allerminst zeker dat een dergelijk resultaat er ook werkelijk komt.

De vierde werknemersorganisatie in het cao-overleg, de Nederlandse Maatschappij voor Verpleegkunde (NMV), eist een loonruimte van 7 procent. De NMV wordt daarin gesteund door de vereniging Verplegenden ' en Verzorgenden in Opstand (WIO). Beide organisaties dreigden al bij het begin van de onderhandelingen met acties als niet aan hun eisen wordt tegemoet gekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.