+ Meer informatie

Halfjaar geëist tegen bouwer van NS-klimrek

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - De installateur van het omgewaaide, ondeugdelijke klimrek op het Jaarbeurs-terrein in Utrecht op 21 juni 1989, de 29-jarige M. de J., heeft gisteren voor de rechtbank te Utrecht zes maanden gevangenisstraf tegen zich horen eisen. Daarvan zijn drie maanden voorwaardelijk.

Bovendien eiste de officier van Justitie, mr. H. Wijbrandts, een geldboete van 2500 gulden en verbeurdverklaring van het in beslag genomen klimrek. De J. is dood door schuld en het toebrengen van lichamelijk letsel ten laste gelegd.

Op 21 juni 1989. de dag van de officiële opening van het kinderdorp van de Nederlandse Spoorwegen, waarin het klimrek was opgesteld, waaide het gevaarte -6 meter hoog en 5,5 meter breed- om. Het was niet verankerd. Bij dit incident vond een jongetje van zes jaar de dood en raakte een 21-jarige instructrice zwaargewond. Nog enkele andere kinderen en volwassenen liepen verwondingen op.

Volgens de officier van Justitie heeft De J.. opgeleid tot leraar lichamelijke opvoeding en met naar eigen zeggen weinig kennis van techniek, „zijn verantwoordelijkheid" niet genomen. Hij had, gezien zijn eigen onkunde, deskundigen moeten inschakelen bij de installatie van het klimrek. Onderzoek van het gerechtelijk laboratorium heeft uitgewezen dat aan de constructie van het klimrek duidelijke risico's zaten. Uitspraak 8 oktober.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.