+ Meer informatie

Premier Gandhi kreeg haar zin doorgedrukt

2 minuten leestijd

NIEUW DELHI — Het Hogerhuis van het Indiase parlement heeft vrijdag met algemene stemmen een voorstel tot wijziging van de grondwet goedgekeurd, dat het voor de rechtbanken onmogelijk maakt de omstreden verkiezing van premier Indira Gandhi zelfs maar in overweging te nemen.

Geen enkel lid van de oppositie was bij de stemming aanwezig, evenmin als-bij de aanvaarding van het amendement. In het Lagerhuis donderdag. Sinds het uitroepen van de noodtoestand door mevrouw Gandhi op 26 juni van dit jaar mijdt de oppositie de bijzondere zitting van het parlement.,

De grondwetswijziging houdt tevens in dat de verkiezing van de president, vice-president en voorzitter van het Lagerhuis niet in een gerechtelijke procedure kan worden aangevochten. Een meerderheid van de 22 staten moet de .geamendeerde wet nog ratificeren, wat naar verwachting uiterlijk maandag zal gebeuren.

WAARSCHUWING

In een rede voor spoorwegfunctionarissen waarschuwde mevrouw Gandhi donderdag tegen pogingen van „antinationale elementen" de Indiase spoorwegen te saboteren. Deze waarschuwing volgorde op de berichten dat de president van de vakbond van spoorwegarbeiders, George Fernandez, was ondergedoken om aan arrestatie te ontkomen en dat hij bezig was nationaal verzet te organiseren tegen de noodtoestand.

Na een rechterlijke uitspraak tegen mevrouw Gandhi was het 4n India tot ongeregeldheden gekomen en op 26 juni kondigde de premier de nood toestand af. Door het amendement op de grondwet krijgt de premier in feite haar parlementszetel terug die haar op 12 juni door de rechterlijke uitspraak was ontnomen. Het Indiase lagerhuis had zich al op donderdag met algemene stemmen (336) akkoord verklaard met de grondwettelijke verandering. 
Nog het enige wat de premier moet doen, is naar het Hoog Gerechtshof te gaan en te vragen dat dit haar onschuldig verklaart. Op grond van het grondwettelijke amendement kan de premier dan aanvoeren dat de tegen haar ingestelde vervolging „illegaal" was geweest.
De regerende congrespartij heeft drie leden van de fractie van deze partij in hét parlement hun lidmaatschap afgenomen voor de duur van tien jaar. De partij maakte vrijdag bekend dat de maatregel was genomen door de disciplinaire commissie. Voor het royement werd geen reden genoemd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.