+ Meer informatie

,,Doe eens een maandje iets rustiger aan"

2 minuten leestijd

HUIZEN (ANP) - De verkeersverenigingen Veilig Verkeer Nederland en de Voetgangersvereniging dagen deze maand de automobilist uit om het eens een maandje rustig aan te doen in het verkeer.

De organisaties voeren in samenwerking met het ministerie van verkeer en waterstaat die acties in het kader van de jaarlijkse campagne "Minder snel? Dank u wel!". Nieuw onderdeel zijn zeven acties voor een betere rijstijl: rij rustig bij wegwerkzaamheden, bewaar voldoende afstand, rij rustig in woonwijken, laat de auto eens een dagje staan, rij zuinig, rij boetevrij en houd de snelheid gelijkmatig en constant.

Met de uitgebreide voorlichtingscampagne hopen de organisaties te bereiken dat automobilisten gaan zorgen voor een rustiger wegbeeld met minder rijstrookwisselingen en rembewegingen. Ook hopen ze dat verkeersdeelnemers de snelheidslimieten beter gaan naleven. Een ,,onthaaste" rijstijl is hard nodig menen de verkeersverenigingen, want de maximumsnelheden worden massaal overtreden. Op 80-km-wegen rijdt 35 procent te hard, op 100-km-wegen is dat 52,8 en op 120-km-wegen 35,4 procent.

De verenigingen benadrukken dat bij afnemende snelheid het totaalaantal verkeersongevallen afneemt, terwijl de ernst van die ongevallen nog veel sterker daalt. Het ministerie berekende dat een snelheidsvermindering van 5 procent zorgt voor een daling van het aantal verkeersdoden met 15 procent. Dat zou vorig jaar 177 verkeersdoden hebben gescheeld. In de bebouwde kom betekent 10 km per uur minder zelfs een halvering van het aantal slachtoffers.

Minder snel rijden kost ook minder energie (25 procent minder brandstof bij 120 km per uur in plaats van 140); minder vervuiling (bij 150 km per uur twee keer zoveel als bij 100 km) en minder lawaai (elke 20 km meer betekent 2 tot 3 decibel meer).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.