+ Meer informatie

Kwakzalver hoort jaar cel tegen zich eisen

Zieken met peperduur middel bedrogen

2 minuten leestijd

ZUTPHEN (ANP) — De officier van Justitie bij de reclitbank in Zutplien, mr. E>e Haas, lieeft gisteren wegens oplichting twaalf maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijlt geëist tegen de 50-jarige B. A. uit Dicteren. De man wordt ervan bescliuldigd met l(wal(zalverspraktijlcen een groot aantal mensen te hebben opgelicht.

A. dreef in Eibergen een praktijk als paranormale natuurgenezer, maar trad ook op als magnetiseur („strijker") en schreef middelen voor tegen ziekten zoals kanker. Als universeel werkend preparaat hanteerde hij Propolis. De flessen met de drank voorzag hij van etiketten die suggereerden dat het spul vanuit Amerika werd geïmporteerd. Voor tien flessen moest 6200 gulden worden betaald.

Omdat er vaak nog een vervolgkuur nodig was, waren sommige mensen ruim 12.0(X) gulden kwijt. A. wilde het geld alleen zwart ontvangen. In zijn visie was Propolis op alle gebieden werkzaam, of men nu kanker had, een hersentumor, versleten heupen, hoofdpijn of wat dan ook, de verdachte stuurde zijn klanten vrijwel altijd met dat middel weg.

In het gerechtelijk laboratorium is vastgesteld dat Propolis een hars is dat de bijen gebruiken bij het verstevigen van honingraden. De drank bestond verder grotendeels uit sherry, getrokken op kruiden. Van enige heilzame werking is niet gebleken. Het is een bekend kwakzalversmiddel, aldus het laboratoriumrapport.

Geldopstrijker

Volgens A. had hij in Eibergen een praktijk van zeven- é achtduizend mensen die uit het hele land naar hem toekwameii. Er is berekend dat hij in 1990 voor 132.000 gulden zwart aan drankjes heeft omgezet. Mensen willen bedrogen worden, aldus de officier, die de verdachte geen „strijker" maar een „geldopstrijker" noemde. Maar het is hoogst kwalijk als dit gebeurt met ernstig zieke mensen die ten einde raad bij een man als A. terecht komen aldus de officier.

De verdachte deelde gisteren mee dat hij in zijn nieuwe woonplaats nog steeds Propolis verkoopt. Uitspraak 12 juli.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.