+ Meer informatie

Forse kritiek Hilversum op bezuinigingsoperatie

Raadsleden komen niet toe aan besluiten

3 minuten leestijd

HILVERSUM — De Hilversumse gemeenteraad heeft forse kritiek op onderdelen van het omvangrijke bezuinigingsplan "Plussen en minnen". Vooral de verkoop van het Gooilandtheater, de korting van 20 procent op de subsidie voor onderwijsbegeleiding en de verhoging van de onroerend-goedbelasting zijn voor veel fracties onverteerbaar. Dit bleek gistermiddag tijdens een extra raadsvergadering over het plan. De discussie nam zo veel tijd in beslag, dat de raad pas morgenavond beslist.

Alle fracties zijn het erover eens dat Hilversum flink moet bezuinigen. De gemeente verkeert al jaren op de rand van een bankroet, heeft grote onderhoudsachterstanden en is niet in staat reeds begonnen restauraties van momumenten af te maken. Eerdere bezuinigingsoperaties hadden geen blijvend resultaat. Het plan "Plussen en Minnen" bevat een aantal zeer ingrijpende maatregelen, die Hilversum in vijf jaar aan 12 miljoen gulden moeten helpen.

"Plussen en minnen" gaat uit van een zogenaamde nulbasis: alle gemeentelijke diensten en projecten staan ter discussie. Het college stelt in totaal 59 bezuinigingsmaatregelen voor. Ze zijn terug te voeren op twee hoofdlijnen: een accentverlegging van stadsontwikkeling naar stadsbeheer en een nieuw subsidiebeleid. De mogelijkheid om de financiële problemen op te lossen door een artikel-12status aan te vragen, is door het college wel onderzocht, maar wordt „voorlopig als irreëel" van de hand gedaan.

Zwaar teleurgesteld

Vooral Hilversum 2000 en de VVD uitten gisteren felle kritiek op het plan. Fractievoorzitter F. J. W. Franssen (Hilversum 2000): „De bezuinigingen zijn te mager, te onzeker en te veel verschoven naar de toekomst". WD-fractie voorzitter mevrouw E. L. Weijers was „zwaar teleurgesteld" in de discussie over de financiële problemen. „Het uitgangspunt is verkeerd. Van de nulbasis is niets terechtgekomen. De nota hinkt op twee gedachten".

De korting van 20 procent op de subsidie voor onderwijsbegeleidingsdiensten (OBD's) kreeg van vrijwel alle fracties kritiek. Volgens de raad worden vooral leerlingen in achterstandsituaties hiervan de dupe. De door het college aangedragen mogelijkheid om de subsidie op 50 procent te houden en het extra geld door de OBD's te laten gebruiken voor onderwijs aan anderstaligen, werd positiever beoordeeld.

Altijd te laat

De verhoging van de onroerendgoedbelasting (gemiddeld 2 procent per jaar en dat zes jaar lang) werd evenmin gesteund. „Het college gebruikt de ogb als sluitpost", was het WD-verwijt. Alleen P. Knijper (SGP/GPV/RPF) liet weten niet tegen de maatregel te zijn. „De ogb is een tijdlang niet verhoogd, omdat we aan ons plafond zaten. Nu is een aanpassing weer mogelijk". Hij vond overigens dat de gemeente zich niet moest beklagen. „We hebben de problemen aan onszelf te danken. We waren altijd een of twee jaar te laat met bezuinigingen".

De verkoop van het Gooilandtheater was ook een omstreden zaak. PvdA-fractievoorzitter J. R. W. Flink betreurde het dat het de gemeente niet gelukt was van Gooiland een „bruisend cultureel centrum te maken". „We kunnen weinig anders doen dan proberen het te verkopen". D66 pleitte ervoor te zoeken naar een koper die „de culturele bestemming van het gebouw wil handhaven". De WD verweet het college met verkoop van Gooiland te kiezen voor de „makkelijkste oplossing" en Groen Links vond dat het gebouw „helemaal niet verkocht moest worden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.