+ Meer informatie

KGB wordt gezuiverd en onder defensie geplaatst

Gorbatsjov kondigt maatregelen aan

2 minuten leestijd

MOSKOU (AP) - Sowjetpresident Michail Gorbatsjov heeft gezegd dat de troepen van de geheime dienst (KGB) onder het ministerie van defensie worden geplaatst en dat een begin is gemaakt met een zuivering van de dienst.

In de toespraak die hij gisteren hield voor de Opperste Sowjet zei' Gorbatsjov' dat de ongeveer 230.000 man KGB-troepen voortaan onder "defensie" zullen ressorteren en dat „andere praktische kwesties" inmiddels zijn geregeld.

De krant "Moskowski Komsomolets" zei gisteren in een kort artikel onder de kop "Zuivering in KGB" dat bijna alle leden van het Negende Directoraat van de KGB waren gearresteerd. De afdeling is onder andere verantwoordelijk voor de bescherming van de president. Gezien de rol van Krjoetsjkov kan worden gesteld dat Gorbatsjov op de Krim mede door zijn eigen veiligheidsdienst werd gegijzeld.

Bevel geweigerd

Hoeveel arrestaties waren verricht, zei de krant niet. Kort na het ineenstorten van de coup werd bekendgemaakt dat luitenant-generaal Joeri Plechanov, hoofd van de garde van de KGB, was ontslagen en van zijn rang beroofd. Moskowski Komsomolets zei dat het kantoor van de eerste vice-voorzitter van de KGB, Groesjko, door de autoriteiten was doorzocht.

Het persbureau TASS berichtte eerder op de dag dat leiders van het KGB elite-commando "Alfa Groep" tijdens de staatsgreep hadden geweigerd een bevel op te volgen om het Russische parlementsgebouw aan te vallen. Sergej Gontsjarov, onderbevelhebber van de Alfa Groep, zei dat hij en andere leiders van de groep vraagtekens hadden gezet bij eeii bevel van de toenmalige opperbevelhebber Viktor Karpoechin om het parlementsgebouw, het "Witte Huis", aan te vallen. Zij kregen tot tweemaal toe te horen dat „de regering" de order had gegeven.

Gontsjarov zei dat zijn groep besefte dat het, met 500 gewapende mensen in het gebouw, op een bloedbad zou uitlopen en weigerde het bevel op te volgen. De Russische president, Boris Jeltsin, heeft zondag gezegd dat de 20 Alfa-leden wegens hun weigering waren bedreigd met de krijgsraad en terechtstelling. Jeltsin zei ook dat de zwaarbewapende Alfa's opdracht hadden om hem en elf andere leden van de regering te doden of gevangen te nemen.

De Alfa Groep is inmiddels onder bevel geplaatst van Michail Golovatov. Deze zei dat zijn eenheid geen moeite zou hebben gehad met de gewapende vrijwilligers in het parlementsgebouw, al waren dezen „vastbesloten zich tot het einde toe te verzetten". De operatie zou volgens hem hooguit 20 tot 30 minuten in beslag hebben genomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.