+ Meer informatie

NAVO heeft een groot tekort aan Neptunes

„Teamwork 76" leerzaam

1 minuut leestijd

AMSTERDAM — „De iange-afstands maritime patrouillevliegtuigen (Neptunes) hebben uitsteken werk verricht. Zonder deze toestellen uitstekend zou een dergelijke operatie niet mogelijk zijn geweest. Helaas is er een groot gebrek aan dit soort vliegtuigen: in alle NAVO-landen te zamen ongeveer 100 stuks.

Het ontbreken van voldoende Neptunes is op het ogenblik een grote zorg voor de NAVO. Dit heeft woensdag schout-bij-nacht H. van Beek, de Nederlandse eskader-commandant verklaard tijdens een na-bespreking in Amsterdam van de thans beëindigde NAVO-oefening „Teamwork 76", de grootste uit de geschiedenis van het bondgenootschap.

Aan „Teamwork 76" (van 10 tot 24 september) namen ruim 250 schepen en onderzeeboten, 900 vliegtuigen en 80.000 man uit Canada, Denemarken, België, West-Duitsland, Nederland, Noorwegen, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de VS deel. Ook de Franse marine 'was ingeschakeld. Onder het motto dat tijdige versterking en bevoorrading van Europa essentieel is voor de verdediging van de alliantie speelde de hele operatie zich af in de Atlantische oceaan, het Kanaal, de Noordzee en de Baltische zee. Uitvoerig werd de herbevoorrading en versterking van Europa in tijden van crisis of gewapend conflict getest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.