+ Meer informatie

PEI; dichtstbevolkte provincie van Canada

DE WERELD ROND 197

3 minuten leestijd

De derde Atlantische provincie die in deze rubriek aan de beurt komt is meteen de allerkleinste van Canada; Prince Edward Island (PEI). Dit eiland is iets groter dan onze provincie Gelderland maar telt slechts 125.000 inwoners. PEI is de dichtstbevolkte provincie van Canada (meer dan twintig mensen gemiddeld per vierkante kilometer). Voor onze begrippen is dat overigens nog niets, want de eerder genoemde Nederlandse provincie Gelderland is tien maal dichter bevolkt!

PEI werd vroeger gebruikt door de Micmac-indianen. Zij kwamen van het vasteland en benutten het eiland Ivoor de jacht, als basis voor de visserij en voor wat landbouw. Er wonen overigens nog steeds enkele honderden Micmac-indianen, de meesten op een klein eiland vlak voor de noordkust van PEI waar een reservaat is gevormd.

Geen delfstoffen

PEI is economisch al niet sterker 'dan de andere Atlantische provincies. De werkloosheid schommelt er rond de tien procent. Prince Edward Jsland heeft als bijzondere handicap dat het nauwelijks delfstoffen heeft. Bovendien is dit de enige Canadese provincie waar men geen elektriciteit door waterkracht kan opwekken. Zodoende is het voor investeerders niet aantrekkelijk om hier bedrijven te stichten. Niet aUeen is namelijk de energie duur, ook de geïsoleerde ligging van het eiland ten opzichte van de industriële centra van Canada maken het onaantrekkelijk.

Landbouw vormt nog altijd het voornaamste middel van bestaan in de provincie. Er wordt veel gedaan aan verbetering van de, overigens nogal vruchtbare, grond en de herverdeling in eenheden die groot genoeg zijn om de bezitters een goede boterham te kunnen garanderen. PEI is voor Canada zeer belangrijk als aardappelleverancier. Naar de Verenigde Staten van Amerika worden verder pootaardappelen uitgevoerd, terwijl er op het eiland ook relatief veel haver wordt verbouwd.

Visserij en toerisme

Ook kent PEI visserij. Deze is voornamelijk gebouwd op de vangsten aan dichtbij de zeebodem levende dieren als zeekreeften en oesters. Verder vangt men kabeljauw, makreel, haring en schelvis. Er wordt ook verdient aan het kweken van zilvervossen die pelzen opleveren. De opbrengst van deze activiteiten schommelt echter nogal door de wdsselende prijzen die er voor de pelzen betaald worden.

Zoals overal in de Atlantische provincies heeft PEI voornamelijk fabrieken die de produkten van landbouw, visserij en bosbouw verwerken. Van secundaire industrie is nauwelijks sprake.

De enige sector waar echt vaart in zit vormt het toerisme. Honderdduizenden Canadese en Amerikaanse toeristen weten het gewest te vinden in vakantietijd. Er zijn enkele honderden kilometers inooi strand terwijl het eiland rijk is bebost. Deze beide ingrediënten zijn ruimschoots aanwezig in het Prince Edward Island National Park aan de noordkust. Hier vinden de toeristen ruimte genoeg en rug aan rug op het strand liggen zoals op een zonnige dag in Zandvoort is hier ook al niet nodig. Per kano kan men bovendien aan het vangen van zeevis doen in de baaien en inhammen die sich soms ver landinwaarts uitstrekken.

Nederlanders

De meeste inwoners van Prince Edward Island zijn oorspronkelijk afkomstig van de Schotse Hooglanden, het zuiden van de Ierse Republiek en Engeland. Er is een kleine Franstalige minderheid. Verstrooid zijn er verder nog families van Amerikaanse, Libanese, Belgische en Duitse afkomst.

Echter zijn er ook Nederlanders. Sinds 1945 zijn bijna 140 Nederlandse gezinnen naar het eiland geëmigreerd, voor het merendeel voor het werk in de landbouwsector. Er is hier ook een gemeente van het kerkgenootschap ,,Christian Reformed Church". Voor zover wij konden nagaan zijn er geen andere ,,Nederlandse" kerkgenootschappen vertegenwoordigd op PEI.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.