+ Meer informatie

Zuid-Afrika ontkent massaslachtingen in Namibië (Z.-W. Afrika)

1 minuut leestijd

KAAPSTAD — Zuid-Afrika ontkent dat Zuidafrikaanse militairen een massaslachting hebben aangericht onder zwarte burgers in de Caprivi-strook van Namibië. Tijdens een persconferentie in Kaapstad nodigde minister van buitenlandse zaken HOgard Muller buitenlandse journalisten nit het gebied te bezoeken om de feiten zelf te controleren. „We zijn overtuigd dat we niets te verbergen hebben en in die geest nodigen we u uit", zei hij.

Berichten over een dergelijke massaslachting zijn de laatste dagen van verschillende kanten gepubliceerd. Volgens Muller werden er verschillende lezingen van een massaslachting gegeven: Het aantal mensen dat zou zijn gedood liep op tot 105 en het jaar waarin het incident gebeurd zou zijn was 1968 of 1973. Maar de bewindsman verwees speciaal naar een uitzending van de Zweedse televisie waarin twee mensen * beweerden de plaats' van de massaslachting te hebben bezocht en bewijsmateriaal te hebben verzameld.

INSPECTIE
De Zuidafrikaanse regering, aldus Muller, nodigt deze twee uit de Caprivi-strook te bezoeken op kosten van de republiek en een groep persmensen mee te nemen die onafhankelijk de beschuldiging kunnen controleren. Muller omschreef de Ijewering als „een van de periodieke incidenten die door critici en tegenstanders van Zuid-Afrika in elkaar worden gezet om ons in een kwaad daglicht te stellen."

Zuid-Afrika regeert over Namibië (het vroegere Zuidwest-Afrika op grond van een door de Verenigde Naties vervallen verklaard mandaat van de Volkenbond). De Zuidafrikaanse regering is uiterst gevoelig voor kritiek op haar «cties in dit omstreden gebied.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.