+ Meer informatie

Geschenken voor Zweedse gasten

Fiets en Delftsblauw aardewerk

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het Zweedse vorstenpaar is de derde dag van het staatsbezoek aan ons land begonnen met een bezoek aan het European space research and technology center (ESTEC) in Noordwijk. Medewerkers van ESTEC — een Europees samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van ruimtevaartprojecten gaven de koning en koningin van Zweden een aantal demonstraties van de in het Estec-gebouw aanwezige „ruimtevaartmachines". Ook bezocht het vorstenpaar een tentoonstelling van satellieten.

Van Noordwijk gingen koningin Silvia en Koning Carl Gustaf vergezeld door prinses Beatrix, minister Trip en de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland mr. Vrolijk, naar Den Haag. Eerste bezoekpunt was het pompstation van de duinwaterleiding. Na een korte wandeling door de duinen zagen de gasten uit Zweden een expositie over de drinkwatervoorziening van Den Haag. Burgemeester Schols bood het vorstenpaar een fiets aan „omdat de fiets zo duidelijk een typisch Nederlands vervoermiddel is". Een tegengeste van het Zweedse koningspaar waren „rolski's". Ideaal voor uw land waar niet altijd sneeuw is, zo verklaarde het koningspaar dit cadeau.

Samenwerking

Het gemeentebestuur van Den Haag heeft koningin Silvia en koning Carl Gustaf in het oude stadhuis een lunch aangeboden. Na de lunch ging het gezelschap naar het Koninklijk instituut voor ingenieurs waar koning Carl Gustaf een symposium over off-shore activiteiten opende. Met name de samenwerking tussen Nederland en Zweden op off-shoregebied (bouwen van booreilanden, aanleggen van pijpleidingen op zee, kortom alle buitengaatse werkzaamheden) komen tijdens het symposium aan de orde.

Het Zweedse koninklijke paar heeft later op de middag een bezoek gebracht aan de Delftse aardewerkfabriek De Porceleyne fles. Daar werden koningin Silvia en koning Carl Gustaf twee speciaal vervaardigde gedenkborden aangeboden. Koningin Silvia heeft met prinses Beatrix de fabriek bezichtigd. Ondertussen ging de Zweedse koning met prins Claus naar het Waterloopkundig laboratorium in Delft.

Diner

Na een dag Noordwijk, Den Haag en Delft vertrok het koninklijk paar laat in de middag weer naar Amsterdam, waar woensdagavond aan boord van het Zweedse schip zr. ms Visborg een diner werd aangeboden door het Zweedse vorstenpaar. Vandaag is de laatste dag van het staatsbezoek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.