+ Meer informatie

De erfenis van Den Uyl

2 minuten leestijd

Het kabinet-Van Agt zit duidelijk In zijn maag met de beruchte vier maatschappijhervormende wetsontwerpen: de VAD, de WIR, de grondpolitlek en de ondernemingsraden. Die erfenis van het kabinet-Den Uyl is nog steeds niet goed verteerd.


Rond deze onderwerpen is duidelijk een groot spanningsveld aanwezig. Het zijn niet alleen PvdA en FNV die de manoeuvres van het kabinet met argusogen volgen, ook het CDA wil niet dat het kabinet-Van Agt de koers teveel verlegt.


In de kabinetsplannen over de VAD wordt het accent nu meer gelegd op het individuele deel van de overwinstuitkering. De regeling van het collectieve deel Is er uitgelicht. Dat element van de VAD stuit begrijpelijkerwijs op de meeste bezwaren. Het kabinet is daar nog steeds niet uit. Minister Albeda wil helaas aan dat collectieve deel blijven vasthouden en ook aan het beheer van het VAD-fonds door de vakbeweging.


Toch zijn de accenten onmiskenbaar verlegd. Niet voor niets heeft oud-minister Boersma zich voor de VARA zeer negatief over de nieuwe plannen uitgelaten. Hij herkende er niets meer in van zijn eigen VAD-voorstellen. Wiegel was daarentegen gisteren in Barneveld zeer te spreken over de nieuwe aanpak. Dit werd nu een vermogensaanwasdeling die rekening hield met wat de werknemers zelf willen.


Dat laatste is ongetwijfeld juist. De werknemers hebben belang bij een Individuele winstdelingsregeiing. Dat is geld dat ze zelf in handen krijgen. Dat bevordert ook hun betrokkenheid bij het bedrijfsgebeuren. Het collectieve VAD-deel Is alleen voor de FNV-bestuurders aantrekkelijk omdat daardoor hun invloed In de bedrijven versterkt wordt. En daarom moeten we die collectieve VAD juist niet hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.