+ Meer informatie

Experts: Iraakse buizen wèl geschikt voor kanon

Bagdad blijft Britten tegenspreken

2 minuten leestijd

LONDEN/BAGDAD - Terwijl Irak ontkent dat onderdelen die de Britse douane in beslag heeft genomen, bestemd waren voor de bouw van een enorm kanon, bevestigen Britse militaire deskundigen dat de stalen buizen voor een reuzekanon kunnen worden gebruikt.

Een dergelijk kanon „zou in staat zijn een projectiel af te vuren van aanzienlijke*-grootte", zo zei de douane gistermiddag na een nieuwe expertise.

Eerder op de dag had Irak beschuldigingen van Londen van de hand gewezen en onderstreept dat de buizen bestemd waren voor pijpleidingen in de olie-industrie. „Londen moet maar eens bewijzen dat de buizen voor iets anders zouden kunnen worden gebruikt", zo zei een woordvoerder in Bagdad.

Het in de Noordoost-Engelse haven Middlesborough aan boord van het schip "MV Gur Mariner" in beslag genomen materiaal weegt 140 ton en was in acht kisten verpakt. Volgens de Britse autoriteiten zouden de onderdelen bestemd kunnen zijn voor een wapen met een loop van 40 meter lang, waarmee zowel chemische als nucleaire projectielen kunnen worden afgevuurd over een afstand van 1500 kilometer. Daarmee zou elk land in het Midden-Oosten kunnen worden gebombardeerd, met name Israël of Iran, Iraks grootste vijanden in het gebied. Het zou het grootste kanon zijn dat ooit werd gebouwd. De buizen zijn een meter breed.

De Britse politie doorzocht gisteren twee Britse bedrijven waar de onderdelen werden gefabriceerd. Het bedrijf Forgemasters in Sheffield, dat buizen maakt, zei ervan uit te gaan dat het om buizen ging voor de petrochemische industrie.

Irak heeft niets te verbergen over zijn bewapening en zal overgaan tot het ontmantelen van zijn chemische wapens, als Israël, Iran en andere landen in het Midden-Oosten ook afzien van hun arsenalen voor massale vernieting. Dit zei president Saddam Hoessein gisteren tegenover Amerikaanse senatoren in Mosul, in het noorden van Irak.

Hoessein zei dat Irak niet beschikt over kernwapens of wapens voor biologische oorlogvoering en dat het zijn binaire chemische wapens —een moderne vorm van gifgas- beschouwt als een doeltreffende afschrikking tegen kern- of bacteriologische aanvallen vanuit Israël. „Als Israël kernwapens inzet tegen Irak, zal Irak gebruik maken van chemische wapens en wij hebben op dit punt niets te verbergen", aldus Hoessein.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.