+ Meer informatie

Gezondheid

2 minuten leestijd

Voor sji'ieten staat "Kerbala" juist garant voor gezondheid. Volgens de leermeesters van de religie wordt het gebed om gezondheid bij het graf van Hoessein zeker verhoord. Daarom kwamen dagelijks honderden vrouwen en kinderen naar de moskee.

Maar nu de gezondheid van Kerbala zo onder druk staat vanwege Amerikaanse precisiebommen, verbiedt de Iraakse overheid de toegang tot het 'heiligdom'. Ook buitenlanders die in de moskee een kijkje willen nemen worden geweerd.

Hun heil kunnen vermoeide reizigers nog wel zoeken in restaurant Zamzam, dat net buiten het verwoeste stadsdeel ligt. Zamzam is genoemd naar een bron met geneeskrachtig water in Mekka. Maar na een lange, hete dag zonder elektriciteit, ventilatoren, koelkast en airconditioning, is het toch beter de koele dronk niet in Zamzam te bestellen. Water is taboe.

Evenals de moslims worden de Macedoniërs door de Servische propaganda niet als zelfstandige natie erkend. Dus de oorlog in Joegoslavië —door wie dan ook verder gewonnen gaat worden, zal evenzeer ten koste gaan van de Macedoniërs. Zij komen in dezelfde heksenketel terecht. Daar komt bij dat ook de republiek Macedonië bewoond wordt door verschillende nationaliteiten. In het westen van deze republiek bestaat bij voorbeeld een geweldige potentiële spanning tussen Macedoniërs en Albanezen. Voeg hier nog eens Kosovo aan toe, waar twee miljoen Albanezen de laatste tien getergd en geprovoceerd zijn door de Servische politiek.

Als we die problemen in het zuiden van Joegoslavië mede in

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.