+ Meer informatie

Discontoverlaging in VS van 0,5 pet.

Impuls voor kwakkelencie economie

2 minuten leestijd

WASHINGTON (KRF) - Het bestuur van de Amerikaanse centrale banken (de „Fed") heeft het disconto gisteren met onmiddellijke ingang verlaagd van 5,5 tot 5,0 procent. Het besluit kwam kort na de publikatie van cijfers die aangeven dat de Amerikaanse economie nog steeds kwakkelt en dat het inflatiegevaar gering is.

De vorige wijziging van het disconto vond plaats op 30 april van dit jaar. Ook toen werd het tarief met 0,5 procent verlaagd. Als redenen voor de verdere verlaging noemde de Fed gisteren de geringe groei van de geldomloop, de vermindering van de inflatie en bezorgdheid over de kracht van de economische expansie. Ook stelde het bankbestuur vast dat het disconto nu is aangepast aan de marktrente.

Een renteverlaging was al enige tijd verwacht. De Fed kreeg daarvoor de ruimte door de publikatie van nieuwe economische cijfers op donderdag en vrijdag. Zowel de consumentenprijzen als de groothandelsprijzen stegen in augustus met slechts 0,2 procent. Dat geeft aan dat er weinig risico is dat de inflatie door een renteverlaging uit de hand loopt. Anderzijds bleek uit de vermindering van de- detailhandelsomzet in augustus met 0,7 procent dat het met het economische herstel in de VS nog steeds niet wil vlotten. Daarom bestaat behoefte aan impulsen via een rentedaling.

Morgan Guaranty was gisteren de eerste grote Amerikaanse bank die reageerde met een verlaging van de „prime rate", de rente voor de meest kredietwaardige ondernemingen. Het tarief ging met onmiddellijke ingang van 8,5 naar 8,0 procent. Verwacht werd dat de andere banken zouden volgen.

De koers van de dollar was de afgelopen week onder invloed van de speculatie over renteverlaging met ongeveer zes cent gedaald, maar reageerde nauwelijks toen die verlaging een feit was. Volgens valutahandelaren was de maatregel van de Fed al ingecalculeerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.