+ Meer informatie

p De sterrenhemel in de meimaand

2 minuten leestijd

In mei 1981 zijn er maar liefst zes planeten te zien: Mercurius vanaf JS mei, 's avonds kort na zonsopgang in het noordwesten laag boven de horizon. Zeker met behulp van een verrekijker is Mercurius te vinden. Tegen het eind van de maand komt Venus weer uit de omgeving van de Zon tevoorschijn. Ook Venus is een avondverschijning en door zijn grote helderheid niet te missen, ook al blijft hij dicht bij de noordwestelijke horizon.

Jupiter en Satumus zijn vrijwel de hele nacht goed te zien in het sterrenbeeld Maagd. Jupiter is de helderste van deze twee. Met behulp van een verrekijker of kleine telescoop zijn bovendien rond middernacht nog de planeten Uranus en Neptunus te zien. Uranus in het sterrenbeeld Weegschaal is maar iets zwakker dan de sterren die we met het blote oog nog kunnen zien. Neptunus is veel zwakker en vergt wel een kleine telescoop. Hij staat in het sterrenbeeld Slangendrager. Op 25 mei is Neptunus dicht bij een wat helderder ster en dan gemakkelijk op te sporen.

Maan bedekt ster

Op 14 mei als de maan in de fase tussen Eerste Kwartier en Volle Maan is, bedekt hij een ster in het sterrenbeeld Maagd. Het verschijnsel gebeurt om 1.49 uur 's nachts en is met een klein kijkertje te zien, niet met het blote oog.

Sterrenbeelden

Aan de zuidelijke hemel zien we rond middernacht de sterrenbeelden Maagd (met de planeten Jupiter en Satumus) en de ster Spica. Rechts daarvan het beeld Leeuw met de hoofdster Regulus. Hoog aan de zuidoostelijke hemel het vliegervormige' sterrenbeeld Bootes met de heldere ster Arcturus. Nabij het Zenit (recht boven ons hoofd) staat het bekende „steelpannetje" van de Grote Beer.

Daaronder, aan de noordelijlce hemel uiteraard, de Poolster. Dat is het punt aan de hemel waar alle sterren schijnbaar omheen draaien: de Poolster ligt in het verlengde van de draaiingsas van de aarde. In het noordwesten gaan de beelden fweelingen en Voerman onder, in het noordoosten komt de Zwaan op en de ster Wega van de Lier.

Wilt u meer weten van sterrenkunde, van de planeten of wilt u een telescoop aanschaffen (zelfbouw is ook mogelijk!) neem dan eens contact op met Stichting „De Koepel", Nachtegaal straat 82 bis, 3581 AN Utrecht, telefoon 030 -311360.

De sterrenhemel in mei 1981 rond 23.00 uur zomertijd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.