+ Meer informatie

Europese Commissie wil meer geld voor HDTV

1 minuut leestijd

De HDTV-richtlijn werd gisteren besproken door de voor PTT-zaken verantwoordelijke EG-ministers, onder leiding van mevrouw Maij-Weggen. Een definitief besluit verwacht zij op op zijn vroegst op 5 december, in afwachting van het standpunt van het Europees Parlement, dat later deze maand een debat aan het omstreden HDTV-voorstel van Pandolfi wijdt.

EG-commissaris Filippo-Maria Pandolfi zei gisteren dat hij voor de komende vijf jaar (omgerekend) 2,3 miljard gulden aan de industrie, de satellietexploitanten en de omroepen beschikbaar wil stellen om over te schakelen op de D2-MAC-uitzendstandaard. Begin juni had Pandolfi nog een jaarlijkse bijdrage van 230 miljoen gulden voor de periode 1992-1996 in het vooruitzicht gesteld. D2-MAC is de voorloper van de HD-MAC-standaard, die op termijn HDTV mogelijk moet maken. Hij voelde er namelijk weinig voor deze normen algemeen verplicht te stellen voor satellieten en diensten in een ontwerprichtlijn over HDTV die op 1 januari van kracht moet worden.

Philips en ook het Franse Thomson hebben miljarden gestoken in deze supermoderne vorm van televisie. Sommige satellietexploitanten gebruiken echter de oude PAL-standaard en willen dat zo houden uit vrees dat zij anders op hoge kosten worden gejaagd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.