+ Meer informatie

Maassluis kan gifwijk na twaalf jaar saneren

Rijk geeft 43,5 miljoen voor grootste vervuilde wijk

2 minuten leestijd

MAASSLUIS - De gemeente Maassluis kan na twaalf jaar eindelijk beginnen met de sanering van de grootste bewoonde gifwijk van Nederland. Minister De Boer (Milieu) geeft Maassluis 43,5 miljoen gulden voor het opruimen van de vervuiling in de Steendijkpolder. Nog dit jaar kan worden begonnen met het deels afgraven en isoleren van de gifrommel. In de polder wonen tweeduizend mensen in zo’n 750 woningen.

Dat heeft wethouder J. Storm gisteravond meegedeeld tijdens een persconferentie. Maassluis, de provincie Zuid-Holland en het ministerie hebben gistermiddag overleg gevoerd over de zich inmiddels vele jaren voortslepende kwestie. De vervuiling is in 1983 ontdekt tijdens metingen van de Milieudienst Rijnmond (DCMR). In de Steendijkpolder is een 23 hectare grote woonwijk met 750 woningen gebouwd op opgespoten, zwaar verontreinigde bagger uit de Rotterdamse havens.

De bijdrage van het Rijk voor Maassluis is „minder dan we hadden gehoopt, maar meer dan we hadden verwacht”, verklaarde wethouder Jan Storm. Maassluis heeft zelf inmiddels 12 miljoen gulden opzij gelegd om de Steendijkpolder aan te kunnen pakken. Over 2,5 tot 3 jaar moet de saneringsklus geklaard zijn.

Het gemeentebestuur van Maassluis toonde zich gisteravond vooral opgelucht dat de sanering van de Steendijkpolder eindelijk kan beginnen. „Dat is het belangrijkste nieuws”, aldus burgemeester drs. J. Sterkenburg. „Eindelijk zijn knopen doorgehakt”. Maassluis is al „veel te lang” bezig met het zoeken naar oplossingen voor de Steendijkpolder, aldus Storm. Gisteren voerde de gemeente met de vierde achtereenvolgende minister van milieu overleg over deze kwestie.

Bij de saneringsoperatie hanteert de gemeente het zogenaamde lbc-principe (isoleren, beheren en controleren), waarbij een laag grond van 1,00 tot 1,30 meter wordt afgegraven. De resterende vervuiling in de Steendijkpolder wordt geïsoleerd, waarbij een permanente controle van de genomen maatregelen vereist blijft. Maassluis verwacht deze verplichting voor 24 miljoen gulden te kunnen afkopen aan een daarin gespecialiseerde landelijke stichting.

Het compleet afgraven van de gifwijk is financieel niet haalbaar. Een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland schat een dergelijke multifunctionele variant op enkele honderden miljoenen guldens. Het Rijk ging er in 1989 van uit 38 miljoen gulden kwijt te zullen zijn aan de opruiming van de qua oppervlakte grootste gifwijk van Nederland. Daarbij zou een laag van 70 centimeter worden afgegraven. Volgens de provincie zou de sanering echter minstens 55 miljoen moeten kosten. Maassluis zegt daarom blij te zijn met de verhoogde bijdrage van het Rijk.

Lospeuteren

Wethouder Storm sluit niet uit via procedures te zullen proberen nog meer geld los te peuteren. Op dit moment wil hij echter zo snel mogelijk aan de slag. In het gesprek tussen de gemeente en de minister kwam ook de sanering van de Noord Nieuwlandsepolder-Zuid ter sprake. Ook deze wijk is opgespoten met verontreinigd havenslib. De gemeente wil die ook zo snel mogelijk op een zelfde manier saneren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.