+ Meer informatie

Agressie tegen huisartsen neemt toe

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - Fysieke en verbale agressie van patiënten tegen huisartsen is geen uitzonderlijk fenomeen. Veel huisartsen worden tijdens hun spreekuren en waarneemdiensten geconfronteerd met allerlei vormen van agressief gedrag, dat vooral is toe te schrijven aan ongeduld van de patiënt.

Op een oproep van het Nieuwsblad Gezondheidszorg hebben vijfhonderd huisartsen gereageerd. Hoewel het onderzoek niet representatief kan zijn voor alle achtduizend huisartsen in Nederland, gaat de redactie ervan uit dat hiermee slechts het topje van de ijsberg zichtbaar is geworden. Van de huisartsen hebben er driehonderd ervaring met een of andere vorm van agressie. Verbale agressie (dreigementen, scheldpartijen, dreigen met het inschakelen van een tuchtcollege of chantage) kwam in 215 gevallen voor. Vijftig artsen hebben fysiek geweld ondergaan of zijn ermee bedreigd.

In achttien gevallen ging het om bedreiging met een mes of revolver, terwijl één arts met een mes is gestoken. Mishandeling deed zich bij 27 huisartsen voor. 'C'ier huisartsen zeggen door een patiënt te zijn gegijzeld. De oorzaak van het agressieve gedag ligt volgens de meeste artsen in het ongeduld van de patiënt over de beschikbaarheid van de huisarts of een doorverwijzing naar een specialist.

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) heeft naar aanleiding van meldingen over agressie opdracht gegeven voor een onderzoek naar aard en omvang van dit fenomeen in de huisartspraktijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.